Beenvaatjes laserbehandeling

De Mydon vaatlaser is momenteel de beste vaatlaser op de markt om storende blauwe bloedvaatjes in het gezicht of op de benen te verminderen. Na de behandeling hoeft u geen kous te dragen, wat wel het geval is bij het inspuiten van de vaatjes (scleroseren). Wij kunnen blauwe vaatjes op de enkels ook goed behandelen met deze laser.

Hoe werkt een vaatlaserbehandeling?

De Mydon vaatlaser produceert licht met hoge energie. Door deze energie worden rode of blauwe bloedvaatjes in de huid selectief opgewarmd en vernietigd. Storende bloedvaatjes in het gezicht en op de benen, besenreiser varices, spider naevi, couperose, seniele angiomen en wijnvlekken kunnen hiermee worden behandeld. De andere structuren in de huid worden niet beschadigd. De verwijde vaatjes kunnen zonder problemen worden gelaserd; andere aanwezige bloedvaatjes nemen hun functie over.

Voor de behandeling

Tijdens het eerste gesprek zullen we bepalen of uw huid geschikt is voor deze behandeling en wat het te verwachten resultaat zal zijn. Er zijn een aantal voorwaarden die we met u gaan bespreken:

– Voor de behandeling mag uw huid niet gebruind zijn door de zon, zonnebank of een zelfbruiner. Een laserbehandeling kan bij een te bruine huid lichte of donkere plekken veroorzaken. Na de behandeling is het daarom belangrijk uw huid gedurende 6 weken met een zonnebrandcrème, met minimaal beschermingsfactor 20, goed tegen zonlicht te beschermen. Het liefst meerdere malen per dag. Dit helpt om verkleuring van de huid te voorkomen. Bij geringe zonkracht is dit uiteraard minder noodzakelijk.

– Sommige medicijnen maken de huid gevoeliger voor licht waardoor er blaren en littekens kunnen ontstaan. Onder andere antibiotica kunnen lichtovergevoeligheid geven. Uw medicijngebruik is daarom belangrijk om te melden.

De laserbehandeling

Wij vragen u op de dag van de behandeling geen crèmes op het te behandelen huidgebied aan te brengen. Deze crèmes houden laserstralen tegen waardoor de behandeling minder werkzaam wordt. U krijgt een bril op om uw ogen te beschermen tegen het laserlicht. Er wordt een gel gebruikt om makkelijk over de huid te kunnen glijden. Vervolgens wordt de juiste instelling gekozen, afgestemd op uw type huid en bloedvaatjes. De behandeling kan gevoelig zijn, het voelt aan als ‘prikjes’, net alsof een elastiekje tegen de huid wordt geschoten. Het wordt in het algemeen goed verdragen. U kunt gerust een uur voor de behandeling een pijnstillend middel innemen, maar meestal zal dat niet nodig zijn.

Na de laserbehandeling

Na de behandeling wordt de huid mogelijk gekoeld om de hitte uit de huid te halen. Na de behandeling ontstaat enige roodheid en zwelling van het behandelde gebied. De zwelling houdt meestal nog enkele uren aan. Soms kan, met name in het gezicht, een zwelling ontstaan die enkele dagen aanhoudt. Ook kunnen er in de dagen na de behandeling kleine korstjes of schilfertjes ontstaan die vanzelf los zullen laten. Aan deze korstjes mag u niet krabben in verband met littekenvorming en infectie. Door er meerdere keren per dag vaseline op te smeren zullen deze korstjes snel verdwijnen. De huid is na de behandeling kwetsbaar en moet dus voorzichtig behandeld worden. Laat de huid zoveel mogelijk met rust. Voorzichtig wassen mag wel maar zorg dat de huid drooggedept wordt. Tot een week na de behandeling worden activiteiten die de doorbloeding stimuleren (sporten, sauna, hete baden, etc.) zeer sterk afgeraden.

Te verwachten resultaat

Het doel van de behandeling is het verwijderen van rode en blauwe verkleuringen van de huid. Ongeveer 8 weken na de eerste behandeling is het resultaat van de vorige behandeling zichtbaar en kan er weer een behandeling volgen. Niet altijd wordt het gewenste resultaat bereikt. Er kunnen altijd nieuwe bloedvaatjes ontstaan, die ook zouden ontstaan als er niet gelaserd zou zijn. In het eerste gesprek zullen we u vertellen wat u als resultaat mag verwachten.

Aantal benodigde behandelingen

Hoe vaak behandeld moet worden is onder andere afhankelijk van de grootte van de aandoening. Tevens is de hoeveelheid aan bloedvaatjes dat gelaserd moet worden van belang. Voor beenvaatjes hebben we gemiddeld 2-3 behandelingen nodig. Sommige afwijkingen moeten vaker behandeld worden.

Behandelfrequentie

De behandelfrequentie is afhankelijk van de genezing van de huid. Meestal wordt er 8 weken tussen de behandelingen aangehouden zodat we het resultaat van de vorige behandeling goed kunnen beoordelen.

Kosten en vergoeding

Over het algemeen worden enkel aandoeningen in het gezicht vergoed door uw zorgverzekeraar vanuit de aanvullende verzekering. U kunt hierover informatie inwinnen bij uw eigen zorgverzekeraar. Huidkliniek Twente is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en al onze huidtherapeuten staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici. U krijgt vooraf altijd een prijsopgave tijdens het intakegesprek. Klik hier voor meer informatie over de tarieven.

Heeft u verder nog vragen over het laseren van beenvaatjes, neem dan gerust contact met ons op!