Huidoneffenheden

Sommige mensen krijgen bij het ouder worden last van huidoneffenheden. Er zijn veel verschillende soorten huidoneffenheden waar u te maken mee kunt krijgen. Deze kunnen zowel op het gezicht als op het lichaam ontstaan, en worden goedaardige huidtumoren genoemd. Ze bestaan vaak uit een ophoping of overproductie van een celtype in uw huid. Of u gevoelig bent voor het krijgen van huidoneffenheden is meestal genetisch bepaald. Gelukkig zijn vrijwel alle huidoneffenheden eenvoudig en vaak zonder littekens te verwijderen.

Meest voorkomende vormen huidoneffenheden:

  • Verruca seborrhoica / ouderdomswratten; dit is een veelvoorkomende verhevenheid op de huid. De ouderdomswrat bevat vaak pigmentatie en kan variëren van licht gelig tot bruin/zwart en voelt ruw aan. Het komt het meest voor bij blanke mensen boven de 40 jaar, en ontstaat vaak op de romp of langs de slapen op het gezicht.
  • Fibromen / steelwratjes; dit zijn zachte aanhangseltjes van de huid en zitten vaak vast aan een steeltje. Ze kunnen variëren van grootte en komen voornamelijk voor op plekken waar meer wrijving ontstaat, zoals de hals, oksels, onder de borsten, rondom oogleden en de liezen.
  • Dermale Neavus; dit is een bolvormige verheven moedervlek. Deze komt vaak in het gezicht voor en is meestal huidskleurig of bevat een beetje pigment. Soms groeit er een haar uit.
  • Angioom (kersenwratje / kers angioom); dit zijn kleine (iets) verheven rode stipjes op lichaam. Het zijn uitstulpingen van bloedvaten. Angiomen kunnen verschillende groottes hebben.
  • Dermatosis Papulosa Nigra; dit komt met name voor bij donkere huidtypes. Het zijn kleine donkere verhevingen die vaak in meerdere mate op het gezicht voorkomen.
  • Talgklierhyperplasie; dit is een vergroting van de talgkier. Het ziet er vaak uit als een geel licht verheven bultje met vaak een putje in het midden. Ze komen veelal voor op het voorhoofd of slapen, meestal vanaf 40 jaar.
  • Xanthelasma; dit wordt ook wel cholesterolophoping genoemd. Het is een wit/gelige verdikking (vetophoping) rondom de oogleden en begint vaak aan de binnenzijde van de ooghoek.
  • Syringomen; dit zijn kleine, goedaardige witte bultjes die uitgaan van de zweetkliertjes. Verreweg de meeste syringomen worden aangetroffen op de onderoogleden.

Hoe kunt u huidoneffenheden behandelen?
Wij bieden verschillende behandelmogelijkheden aan om huidoneffenheden zo mooi mogelijk van de huid te verwijderen en voeren deze behandelingen dan ook regelmatig uit, met zeer mooie resultaten. In veel gevallen ziet u na de behandeling niets meer en geneest te huid litteken vrij, mits u de instructies van onze huidtherapeuten goed opvolgt.

De meeste huidoneffenheden kunnen verwijderd worden middels coagulatie, de PlexR of curretage. Elke indicatie vraagt om een specifieke methode om het beste resultaat te krijgen. De huidtherapeut bepaald aan de hand van de aandoening en locatie van het plekje wat het mooiste resultaat geeft. Bij coagulatie gebruiken wij een apparaat die heel gecontroleerd het overschot aan huid weg brandt. Dit kan door een soort lusje tegen de huid aan te houden of door een minuscuul naaldje in de huid te brengen en daar de huid te verhitten.  De PlexR produceert een soort bliksempje, waardoor de huid plaatselijk verdampt in een gas. Dit zorgt voor afname van huidoverschot en ongewenste verhevingen en geeft een verstrakking in het bindweefsel. Bij curretage wordt het overschot aan huid met een scherpe, steriele lepel of schaartje, geschaafd of geknipt. Dit is een zeer snelle methode om bijvoorbeeld fibromen en ouderdomswratten te verwijderen en bovendien het minst gevoelig. Op de behandelde huid blijft vaak een zeer oppervlakkig korstje over, dat over het algemeen snel en zonder litteken geneest. Eventueel kunt u Alhydran gebruiken; een crème die zorgt voor een goed huidherstel. Voor het gezicht hebben we een camouflerende make-up met SPF 30 beschikbaar. Het is belangrijk uw huid gedurende 6 weken met een zonnebrandcrème, minimaal beschermingsfactor 30, goed tegen zonlicht te beschermen. Het liefst meerdere malen per dag.

De (kers)angioom kan eenvoudig verwijderd worden met onze M22 laser of  Mydon Nd:YAG vaatlaser. Deze lasers produceren beiden licht met hoge energie. Rode bloedcellen worden daardoor selectief opgewarmd waardoor de bloedvaatjes vervolgens door het lichaam worden opgeruimd. De laser richt zich alleen op de ongewenste plekjes en beschadigd andere structuren in de huid niet. Gemiddeld zijn er 1 tot 2 behandelingen nodig, met een interval van 6 weken.