Automutilatie
Automutilatie is een ander woord voor zelfbeschadiging. Het wordt gezien als een psychische afwijking waarbij de persoon in kwestie zichzelf bewust verwond. De reden waarom iemand dit doet kan verschillend zijn maar vaak is het een soort uitlaatklep om de innerlijke pijn meer te verzachten. Vaak is het lastig te stoppen met automutilatie omdat er bij zelfverminking het verslavende hormoon “endorfine” vrij komt. Dit hormoon werkt als een natuurlijke pijnstiller en geeft een geluksgevoel.
Er zijn verschillende vormen van automutilatie waaronder het snijden of branden in de huid. Wanneer dit zorgt voor een beschadiging in de diepere huidlagen kan dit zorgen voor ongewenste littekens. De huid moet namelijk om de beschadiging te dichten nieuw bindweefsel aanmaken. Deze bindweefselcellen bestaan vooral uit collageen en zorgen ervoor dat de beschadiging weer wordt gedicht vanuit de randen. Hoe groter de beschadiging aan de huid is, hoe langer de huid over dit genezingsproces doet en hoe meer kans er is op een litteken. De vaak ontsierende littekens kunnen een schaamtegevoel geven.
Hoe kan je automutilatie (littekens) behandelen?
Ongewenste en/of ontsierende littekens kunnen wij behandelen middels lasertherapie. Tijdens een uitgebreid consult kunnen wij de littekens goed beoordelen en een samen een persoonlijk behandelplan opstellen waarmee we de littekens zo mooi mogelijk kunnen laten verminderen.
Vind je het moeilijk om te stoppen met Automutilatie of zit je eraan te denken om jezelf te verwonden dan hoef je je hier zeker niet voor te schamen. Helaas komt dit nog erg vaak voor. Praten lucht op en kan je hierbij helpen. Indien je liever anoniem wil praten kan dit uiteraard ook altijd. Wij verwijzen je graag naar deze website voor meer informatie over hulp bij Automutilatie.
Automutilatie littekens zijn lastig te behandelen maar kunnen wel veel minder zichtbaar worden gemaakt. Onze fractionele laser geeft een puls die rijkt tot in de diepere huidlagen. Deze puls wordt opgesplitst in heel veel kleine pulsjes. Hiermee behandelen we de huid gelijkmatig in verschillende ‘passes’, soms met een accent op bepaalde delen. De laser maakt eigenlijk gecontroleerd nieuwe diepere wondjes in de huid waardoor het bindweefsel zich vernieuwen en verbeteren. Het mooiste is om de laser in een kuurverband te doen met gemiddeld 5-8 behandelingen met een interval van 6 weken. Het effect van de laser werkt nog tot een half jaar door in diep in de huid. Dit betekent dat een half jaar na de laatste laserbehandeling de littekens dus nog steeds kunnen verbeteren!
In sommige gevallen kunnen de littekentjes een fijn vaatnetwerk bevatten of zijn ze wat vuriger van kleur. Wanneer de storende roodheid voorop staat kunnen wij de littekens effectief behandelen met onze vaatlasers. Deze vaatlasers zijn de beste en meest effectieve lasers op de markt voor het behandelen van rode littekens.
Met laser kunnen we de littekens vaak erg verminderen. Zie ook onze voor en na foto’s hieronder. Soms is de vermindering voor iemand nog niet voldoende. Bij deze achtergebleven littekens kunnen wij je helpen met camouflagetherapie. Ook tussen de behandelingen door kan camouflagetherapie een goede optie zijn. We maken gebruik van medische camouflagecrèmes. Deze bevatten veel meer pigmenten dan de foundations die verkrijgbaar zijn in de parfumeriezaken en drogisterijen. Hierdoor wordt een dekkender effect bereikt. Ook mogen deze cremes direct na de behandeling toegepast worden. Wij hebben Lycogel; een dekkende foundation die vaak voldoende dekt en SPF 30 bevat. Indien Lycogel toch niet voldoende dekt is er Dermacolor.