Keratosis Pilaris
Veel mensen hebben last van kleine rode verharde bultjes op hun bovenarmen en/of bovenbenen, billen of wangen. Dit heet keratosis pilaris. Deze bultjes voelen ruw aan en kunnen soms ontsteken, vooral als er aan gekrabbeld wordt. Deze aandoening komt voornamelijk bij jongeren voor en kan in de winter wat verergeren.
Hoe ontstaat keratosis pilaris?
Keratosis pilaris ontstaat door een verstopping van de haarzakjes door een verstoorde rijping van de hoorncellen. Hierdoor ontstaan er rode verharde bultjes die bestaan uit opgehoopte dode huidcellen. Soms ontstaan er ook puistjes die weer voor kleine littekens kunnen zorgen. Deze aandoening is genetisch bepaald waardoor het vaak in families voorkomt en doorgegeven wordt. Meestal worden de rode ruwe bultjes als cosmetisch storend ervaren.
Hoe kan je keratosis pilaris behandelen?
Mensen met keratosis pilaris hebben meestal al last van een droge huid. Het is dus verstandig om niet te heet te douchen en het aangedane gebied niet met zeep te wassen, om verdere uitdroging te voorkomen. Daarnaast kan er zo nu en dan gescrubd worden met een milde scrub, maar zorg ervoor dat dit de huid niet beschadigd. Bij te heftig scrubben kan de aandoening alleen maar verergeren. Wij kunnen je helpen middels het thuis peelen van de huid met zuren. Dit doen wij daarnaast ook in de praktijk, om ervoor te zorgen dat de overtollige huidcellen verwijderd worden en de huid snel weer zachter aan voelt. Peelen met zuren verwijderd overtollige huidcellen op een voor de huid zachte manier en verbeterd daarnaast ook de huidconditie. Ook de roodheid kan goed verminderd worden.
Keratosis Pilaris is een lastige huidaandoening die niet 100% te verhelpen is, maar wel zeer goed te verbeteren. Het is noodzakelijk om in eerste instantie een- of tweemaal daags thuis het aangedane gebied in te smeren met een peeling in lage concentratie (12% glycolzuur). Deze krijg je mee in crème vorm of in een bodylotion. Het is mogelijk dat het aanbrengen een jeukend en tintelend gevoel geeft, dit is normaal. Geeft deze crème een te sterke irritatie (heftige roodheid en schilfering) dan mag u een applicatie overslaan, totdat de huid weer helemaal hersteld is. Dit product smeer je dagelijks, naast het zo nu en dan peelen in de praktijk.
Bij een peeling wordt het bovenste laagje van de huid verwijderd met behulp van vloeistoffen die met een kwastje of gaasje op de huid worden aangebracht. Deze werkstoffen laten de dode huidcellen afschilferen. Bij keratosis pilaris kiezen we vaak voor peelings die glycolzuur of salicylzuur bevatten. Glycolzuur is in staat om diep in de huid door te dringen en daar zijn werk te doen. De peeling zorgt voor een verbeterde celvernieuwing. Dit zorgt ervoor dat de huid een fijnere structuur krijgt en deze ook gladder, frisser en egaler oogt. Door een glycolzuurpeeling is de huid beter in staat haar vocht vast te houden waardoor het ook zeer geschikt is voor de droge huid. Salicylzuur is daarnaast geschikt omdat het talg kan oplossen en verstopping tegen gaat. Het heeft een ontstekingsremmende werking en de huid zal hierdoor al na enkele behandelingen minder rood zijn. Beide peelings zijn sterk keratolytisch en zullen dus voor afschilferen van de huid zorgen, waardoor de huid zachter wordt.
Soms is er een diffuse roodheid aanwezig op de wangen. Met onze vaatlaser kunnen wij bloedvaatjes en diffuse roodheid eenvoudig verwijderen. De vaatlaser is de beste en meest effectieve laser op de markt voor het behandelen hiervan. Deze laser produceert licht met hoge energie. Rode bloedcellen worden daardoor selectief opgewarmd waardoor de bloedvaatjes vervolgens door het lichaam worden opgeruimd. De laser richt zich alleen op de ongewenste vaatjes en roodheid en beschadigd andere structuren in de huid niet. Gemiddeld zijn er 1 tot 3 behandelingen nodig, met een interval van 6 weken. Hoe snel het behandelresultaat zichtbaar is, kan variëren van direct zichtbaar tot binnen 6 weken.