Acanthosis Nigricans

Acanthosis Nigricans is een combinatie van een verdikte huid (hyperkeratose) en een donkere verkleuring van de huid (hyperpigmentatie). Doordat de huid zo verdikt is, kunnen de huidcellen niet meer goed afschilferen waardoor er extra pigment wordt vastgehouden. Dit zorgt weer voor de donkere verkleuring. De aandoening is vooral te zien in de huidplooien zoals in de oksels, liezen en hals. Daarnaast is de aandoening vooral te zien bij mensen met een donkerdere huidskleur.
Het precieze ontstaan van Acanthosis Nigricans is nog onbekend. Vaak wordt wel een verband gezien met obesitas en diabetes mellitus. Wanneer er teveel insuline in het lichaam aanwezig is, kan dit ervoor zorgen dat de huidcellen zich sneller gaan vermenigvuldigen. Dit kan zorgen voor een verdikte en donkere huidskleur. Doordat de aandoening zich vooral in de plooien bevindt, wordt vaak aangenomen dat ook wrijving en irritatie een belangrijke factor kunnen zijn bij het ontstaan en in stand houden van de aandoening.

Hoe kan je Acanthosis Nigricans behandelen?
Bij Acanthosis Nigricans zijn diverse factoren die een rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van de aandoening. Het is hierom belangrijk om alle factoren goed aan te pakken. Met onze picolaser kunnen wij effectief alle soorten pigment behandelen. Met behulp van producten kan daarnaast de structuur van de huid worden aangepakt en onder controle worden gehouden. Tijdens een intakegesprek zullen we een op maat gemaakt behandelplan samenstellen en alles verder bespreken.

Met onze picolaser zijn wij in staat om alle soorten pigment effectief te behandelen. Daarnaast is de picolaser, in tegenstelling tot andere lasers, veilig om in te zetten bij alle huidtypen. Ook de meest donkere huiden zijn dus goed te behandelen. De laser zend een puls de huid in welke zich specifiek richt op het overtollige pigment in de huid. Andere structuren in de huid zullen hierbij niet worden beschadigd. Het overtollige pigment in de huid zal de energie uit de puls opnemen waardoor het pigment ten gronde zal gaan.

Met de laser kan het pigment effectief worden aangepakt. Om te voorkomen dat het pigment terugkomt is het belangrijk om ook de structuur van de huid aan te pakken. De producten van Dermasence helpen om de huid sneller dunner te maken. De huid zal hierdoor gezonder worden en minder pigment kunnen vasthouden. Het advies is om de producten van Dermasence te gebruiken in combinatie met een scrub-handschoen voor sneller en meer resultaat.

Zonbescherming is zeer belangrijk bij elk type pigment. De UV-stralingen die vrijkomen door de zon kunnen pigment doen verergeren in de huid. Vooral wanneer de aandoening zich op zonbeschenen delen van de huid bevinden is het belangrijk deze gebieden goed te beschermen. Belangrijk bij zonbescherming is om deze elke 2 uur opnieuw te smeren. Door transpireren, vegen en wrijven en de zuurtegraad van de huid, is de bescherming na 2 uur zo ver afgenomen dat bijsmeren noodzakelijk is. We adviseren onze Colorscience of ZO Skin Health zonbeschermers om hun uitstekende beschermingsmechanismen en omdat het geen irriterende ingrediënten bevat. Het is lastig in de winkel een zonbescherming te vinden die aan alle eisen voldoet en die geen alcohol of parfum bevat. Alcohol en parfums kunnen de huid irriteren, helemaal in combinatie met de laserbehandelingen. 

Acanthosis Nigricans bevindt zich voornamelijk in de plooien zoals bij de oksels of de liezen. Vaak worden deze gebieden bedekt door kleding waardoor het niet goed zichtbaar is voor de buitenwereld. Wanneer de donkere verkleuring echter ook in de hals aanwezig is, kan dit als storend worden ervaren. In deze gevallen is camouflage een goede optie. Wij maken gebruik van medische make-up welke ook tussen laserbehandelingen door goed gebruikt kan worden. Onze medische camouflagecrèmes bevatten veel meer pigmenten dan de foundations die verkrijgbaar zijn in de parfumeriezaken en drogisterijen. Hierdoor wordt een dekkender effect bereikt. Ook bevat het geen irriterende stoffen wat beter gaat, samen met de sterk werkende producten van Dermasence en de laserbehandelingen. Wij hebben Lycogel; een dekkende foundation die vaak voldoende dekt en SPF 30 bevat. Wanneer deze nou toch nog onvoldoende dekt hebben wij ook nog Dermacolor. Beide camouflagecrèmes kunnen ook water- en veegvast gemaakt worden.