Cafe au Lait macula

Een Café au Lait macula is een licht bruine, koffiekleurige vlek, die overal op de huid kan voorkomen. De letterlijke vertalen is ook wel “Koffie met Melk vlek” wat verwijst naar hoe de vlek eruit ziet. Vaak is deze vlek al vanaf de geboorte zichtbaar.
Het is nog onbekend hoe een Café au Lait macula precies ontstaat. Het aantal pigmentcellen in de vlek is gelijk aan het aantal pigmentcellen in de gezonde huid. Echter maken de pigmentcellen die zich in de vlek bevinden veel grotere pigmentzakjes aan die hierdoor ook veel meer pigment bevatten. Hierdoor toont de vlek een donkerdere kleur dan de rest van de huid. Een Café au Lait macula zal nooit vanzelf verdwijnen. Echter zal de vlek ook nooit groter worden. Hij zal wel enigszins meegroeien met het lichaam.

Hoe kan je een Café au Lait macula behandelen?
Bij een Café au Lait macula gaat het om een toename van het aantal pigment dat aanwezig is in de huid. De enige manier om dit te behandelen is middels lasertherapie. Een Café au Lait macula kan echter lastig zijn om te behandelen. Vaak wordt gezien dan 1/3 van de vlekken super reageert waarbij de vlek volledig verdwijnt, 1/3 ziet geen verschil of merkt dat de vlek toch na een tijdje weer terug komt, 1/3 merkt dat de vlek juist wat donkerder wordt. Hoe een Café au Lait macula reageert is van te voren vaak lastig te zeggen. Het behandelen van een proefplek kan hierdoor bij grotere vlekken een goede optie zijn!

Onze picolaser is uitermate geschikt om elk soort pigment te behandelen. De laser zend een puls de huid in welke zich specifiek richt op het overtollige pigment in de huid. Andere structuren in de huid zullen hierbij niet worden beschadigd. Het overtollige pigment in de huid zal de energie uit de puls opnemen waardoor het pigment ten gronde zal gaan. Alle huidtypen zijn veilig met deze methode te behandelen.

Meline is een behandelmethode voor thuis om alle soorten pigmentvlekken te behandelen. Ongeacht wat de oorzaak is van het pigment. De producten van MeLine verminderen onder andere de aanmaak van nieuw pigment. MeLine wordt als kuur 6 maanden dagelijks gebruikt. Na deze 6 maanden wordt het gebruik van de producten afgebouwd en wordt er overgestapt op een protocol van ZO Skin Health. 

Zonbescherming is zeer belangrijk bij elk type pigment. De UV-stralingen die vrijkomen door de zon kunnen pigment doen verergeren in de huid. Belangrijk bij zonbescherming is om deze elke 2 uur opnieuw te smeren. Door transpireren, vegen en wrijven en de zuurtegraad van de huid, is de bescherming na 2 uur zo ver afgenomen dat bijsmeren noodzakelijk is. We adviseren onze Colorscience of ZO Skin Health zonbeschermers om hun uitstekende beschermingsmechanismen en omdat het geen irriterende ingrediënten bevat. Het is lastig in de winkel een zonbescherming te vinden die aan alle eisen voldoet en die geen alcohol of parfum bevat. Alcohol en parfums kunnen de huid irriteren, helemaal in combinatie met de laserbehandelingen. In poedervorm hebben wij de minerale Colorescience Sunforgettable met SPF 30; zo blijft je make-up uitstekend zitten en hoeft je enkel bij te poederen.

Na een laserbehandeling heeft de huid even de tijd nodig om het pigment op te ruimen. Daarnaast kan het zijn dat het niet mogelijk is de Café au Lait macula volledig weg te krijgen. In deze gevallen kan gebruik worden gemaakt van goede en dekkende make-up. Het pigment zal hierdoor minder opvallen of zelfs helemaal niet meer zichtbaar zijn. Wij maken gebruik van medische camouflagecrèmes. Deze bevatten veel meer pigmenten dan de foundations die verkrijgbaar zijn in de parfumeriezaken en drogisterijen. Hierdoor wordt een dekkender effect bereikt. Ook bevat het geen irriterende stoffen wat beter gaat, samen met de sterk werkende producten van Meline en de laserbehandelingen. Wij hebben Lycogel; een dekkende foundation die vaak voldoende dekt en SPF 30 bevat.