Melasma

Melasma is een onschuldige vorm van hyperpigmentatie; dat zijn donkere plekken in het gezicht. De plekken zijn grillig van vorm en bevinden zich met name op de wangen, het voorhoofd of de bovenlip. De verkleuring ontstaat doorgaans geleidelijk, zonder voorafgaande ontsteking van de huid. Soms is het ontstaan van de verkleuring te herleiden aan een hormonale schommeling. Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap, wisselen van anticonceptiepil of zetten van een spiraaltje. Het komt ook voor zonder aanwijsbare reden. Meestal komt het voor bij vrouwen maar heel soms ook bij mannen. Soms verdwijnen de plekken vanzelf weer na een zwangerschap. Vaak blijven ze bestaan en komen ze elke zomer weer terug, onder invloed van UV-straling. UV-straling van zowel de natuurlijke zon als de zonnebank kunnen de pigmentvlekken doen verergeren.

Hoe kan je melasma behandelen?
Melasma wordt ingedeeld naar de diepte van het overmatige pigment. Dit kan zowel oppervlakkig als dieper in de huid liggen. Het overmatige pigment bij melasma bevindt zich meestal in beide lagen. Oppervlakkig pigment is vaak goed te behandelen. Het dieper gelegen pigment moeilijker en kan enkel met een goede picolaser behandeld worden. We kunnen op basis van hoe jouw huid eruitziet een behandelplan opstellen. Dit doen we aan de hand van onze behandeltrajecten en met behulp van onze huidscanner. Dit apparaat maakt een scan van jouw huid om zo te zien wat er zich allemaal in de huid afspeelt. De behandeling is symptomatisch omdat er nog geen oplossing is om het ontstaan te voorkomen of genezen.

De picolaser is uitermate geschikt om melasma mee te behandelen. De laserbehandeling heeft als doel het te veel aan pigment in de huid zowel oppervlakkig, als dieper gelegen, aan te pakken. Onze picolaser beschikt over een gefractioneerde methode waarbij de laserstraal gesplitst wordt in allemaal kleine laserstraaltjes. Alle huidtypen zijn met deze veilige methode goed te behandelen.

Therapie nummer 1 bij melasma is voorkomen dat pigmentvlekken ontstaan of donkerder worden door dagelijks, ook in de winter, een (fysische) zonbescherming (met zinkoxide en titanium dioxide) te gebruiken met minimaal SPF 30. Het is wetenschappelijk bewezen dat niet alleen UV-straling, maar ook infrarood en zichtbaarlicht pigment kan verergeren. Daarom moet de SPF ook een bescherming tegen IR (infrarood) en HEV licht (blauw licht) hebben. Door transpireren, vegen en wrijven en de zuurtegraad van de huid, is de bescherming na 2 uur zo ver afgenomen dat bijsmeren noodzakelijk is. Bij melasma adviseren we, als je buiten bent, jouw werkplek dicht bij een raam is of je in de auto zit (glas laat UVA-straling door, wat het pigment activeert), elke twee uur bij te smeren of poederen. We adviseren onze Colorscience of ZO Skin Health zonbeschermers om hun uitstekende beschermingsmechanismen en omdat het geen irriterende ingrediënten bevat. Het is lastig in de winkel een zonbescherming te vinden die aan alle eisen voldoet en die geen alcohol of parfum bevat. Alcohol en parfums kunnen de huid irriteren, helemaal in combinatie met de Meline thuisbehandeling en de pigmentlaser behandelingen. In poedervorm hebben wij de minerale Colorescience Sunforgettable met SPF 30; zo blijft je make-up uitstekend zitten en hoeft je enkel bij te poederen.

Meline is een behandelmethode voor thuis om alle soorten pigmentvlekken te behandelen. Ongeacht wat de oorzaak is van het pigment. Vooral bij melasma zetten we deze producten en peelings in, naast de pigmentlaser behandeling. De laserbehandeling lasert het pigment weg, de producten remmen het ontstaan van nieuwe pigmentatie. Meline wordt als kuur 6 maanden dagelijks gebruikt. Na deze 6 maanden wordt het gebruik van de producten afgebouwd en wordt er overgestapt op een protocol van ZO Skin Health. 

Omdat het na een pigment laserbehandeling ongeveer 4 weken duurt voordat de pigmentvlekken afnemen willen sommige mensen graag in de tussentijd een goede en dekkende make-up gebruiken. Camouflage zorgt ervoor dat het pigment minder opvalt. Het zorgt er niet voor dat de aandoening verbetert of geneest. Er wordt gebruik gemaakt van medische camouflagecrèmes. Deze bevatten veel meer pigmenten dan de foundations die verkrijgbaar zijn in de parfumeriezaken en drogisterijen. Hierdoor wordt een dekkender effect bereikt. Ook bevat het geen irriterende stoffen wat beter gaat, samen met de sterk werkende producten van Meline. Wij hebben Lycogel; een dekkende foundation die vaak voldoende dekt en SPF 30 bevat. 

  • Tranexaminezuur (2 maal daags 250mg) voor maximaal 6 maanden. Dit middel is uitsluitend via recept verkrijgbaar via uw arts. Niet alle (huis)artsen zullen hiervoor akkoord geven. Het middel zorgt ervoor dat de pigmentproductie aangepakt wordt door de activiteit van het tyrosinase enzym te remmen via beïnvloeding via het stollingsysteem. https://www.huidarts.com/huidbehandelingen/tranexamine-zuur-melasma/
  • Vitamine C (1 maal daags 1000mg). Dit middel werkt in een hoge dosis als krachtige antioxidant waardoor verschijnselen van zonschade, waaronder melasma, wordt beperkt.
  • Glutathion (2 maal daags 500mg). Te koop bij de apotheek. Dit is een bekende antioxidant die daarnaast kan zorgen voor een lichtere pigmentkorrel waardoor de huid dus ook lichter wordt.
  • Polypodium Leucotomos (2 maal daags 1 capsule van 240mg). Deze kunt u online bestellen (merknaam is Heliocare 360). Ook dit is een krachtige antioxidant die goed beschermt tegen zonneschade. Belangrijk is geen capsules te kopen met B-caroteen erin, dit kan zorgen voor een gelige verkleuring van de huid.