Naevus Spilus
Een Naevus Spilus is een goedaardige moedervlek die erg typerend is. Het gaat om een lichtbruine vlek met daarin kleine donkerbruine vlekjes. Om deze reden wordt de vlek ook wel een gespikkelde moedervlek genoemd. Vaak is de vlek al aanwezig vanaf de geboorte. Soms kan het zijn dat eerst alleen de lichtbruine vlek te zien is en dat de spikkels pas een paar jaar later naar voren komen. De vlek kan op het gehele lichaam voorkomen.
Het is nog onbekend hoe een Naevus Spilus nou precies ontstaat. Bij de vorming van de huidcellen is waarschijnlijk een mutatie opgetreden waardoor de pigmentcellen zich anders hebben ontwikkeld. Hierdoor kan een vlek ontstaan zoals de Naevus Spilus. Een naevus Spilus zal nooit vanzelf spontaan verdwijnen.
Hoe kan je een Naevus Spilus behandelen?
Een Naevus Spilus is goed te behandelen middels lasertherapie. Het overtollige pigment kan hiermee worden aangepakt zodat de vlek minder zichtbaar zal worden of zelfs geheel zal verdwijnen. Soms kan het zijn dat de spikkels iets achterblijven. Er wordt soms voor gekozen een Naevus Spilus chirurgisch te verwijderen, echter kan dit lelijke littekens geven. Dit is met lasertherapie niet het geval!
Met onze picolaser kunnen wij zowel diep als oppervlakkig pigment effectief behandelen. Omdat de laserpuls zich specifiek richt op het overtollige pigment in de huid, zullen andere structuren in de huid niet worden beschadigd. Alle huidtypen kunnen wij veilig behandelen met deze methode. Het kan soms zijn dat de spikkels die zich in de vlek bevinden iets achterblijven.
Meline is een behandelmethode voor thuis om alle soorten pigmentvlekken te behandelen. Ongeacht wat de oorzaak is van het pigment. De producten van MeLine voorkomen onder andere de aanmaak van nieuw pigment maar kunnen ook bestaand pigment doen verminderen. MeLine wordt als kuur 6 maanden dagelijks gebruikt. Na deze 6 maanden wordt het gebruik van de producten afgebouwd en wordt er overgestapt op een protocol van ZO Skin Health.
Zonbescherming is zeer belangrijk bij elk type pigment. De UV-stralingen die vrijkomen door de zon kunnen pigment doen verergeren in de huid. Belangrijk bij zonbescherming is om deze elke 2 uur opnieuw te smeren. Door transpireren, vegen en wrijven en de zuurtegraad van de huid, is de bescherming na 2 uur zo ver afgenomen dat bijsmeren noodzakelijk is. We adviseren onze Colorscience of ZO Skin Health zonbeschermers om hun uitstekende beschermingsmechanismen en omdat het geen irriterende ingrediënten bevat. Het is lastig in de winkel een zonbescherming te vinden die aan alle eisen voldoet en die geen alcohol of parfum bevat. Alcohol en parfums kunnen de huid irriteren, helemaal in combinatie met de laserbehandelingen. In poedervorm hebben wij de minerale Colorescience Sunforgettable met SPF 30; zo blijft je make-up uitstekend zitten en hoeft je enkel bij te poederen.
Na een laserbehandeling heeft de huid even de tijd nodig om het pigment op te ruimen. Daarnaast kunnen soms de spikkels iets achterblijven of blijft er nog een lichte waas over in de huid waar de vlek heeft gezeten. In deze gevallen kan gebruik worden gemaakt van goede en dekkende make-up. Het pigment zal hierdoor minder opvallen of zelfs helemaal niet meer zichtbaar zijn. Wij maken gebruik van medische camouflagecrèmes. Deze bevatten veel meer pigmenten dan de foundations die verkrijgbaar zijn in de parfumeriezaken en drogisterijen. Hierdoor wordt een dekkender effect bereikt. Ook bevat het geen irriterende stoffen wat beter gaat, samen met de sterk werkende producten van Meline en de laserbehandelingen. Wij hebben Lycogel; een dekkende foundation die vaak voldoende dekt en SPF 30 bevat.