Naevus van Ota

De Naevus van Ota is een onschuldige blauw/grijze gekleurde vlek die vooral bij Aziatische huidtypen voorkomt. De vlek kan direct na de geboorte al aanwezig zijn maar kan ook later pas naar voren komen. Kenmerkend aan de vlek is dat deze zich altijd bevindt op een gelaatshelft, meestal rondom het oog. Ook het oogwit kan soms zijn aangedaan waardoor hier een blauwe verkleuring te zien kan zijn.
Normaal gesproken verplaatsen de pigmentcellen zich gedurende de embryonale ontwikkeling vanuit het onderhuids bindweefsel naar de opperhuid waar ze permanent blijven zitten. Bij de Naevus van Ota wordt deze verplaatsing van pigmentcellen verstoord waardoor de pigmentcellen diep in de huid blijven zitten. Dit veroorzaakt een de blauw/bruine kleur. Deze stoornis ontstaat waarschijnlijk altijd al tijdens de geboorte. Echter beginnen de pigmentcellen soms pas op latere leeftijd pigment te produceren waardoor de vlek dus nog niet direct zichtbaar hoeft te zijn. De Naevus van Ota zal nooit vanzelf verdwijnen.

Hoe kan je een Naevus van Ota behandelen?
Bij een Naevus van Ota gaat het om pigment wat zeer diep in de huid aanwezig is. Dit diepe pigment is vaak lastig te behandelen en kan enkel met een goede picolaser verminderd worden. Op basis van hoe de Naevus van Ota eruit ziet en met behulp van onze huidscanner kunnen we een op maat gemaakt behandelplan voor u opstellen. Vaak kan een Naevus van Ota mooi verminderd worden maar het is helaas niet altijd mogelijk deze geheel te verwijderen.

Onze picolaser is uitermate geschikt om diep pigment, zoals bij de Naevus van Ota het geval is, te behandelen. De laser zend een puls de huid in welke zich specifiek richt op het overtollige pigment in de huid. Andere structuren in de huid zullen hierbij niet worden beschadigd. Het overtollige pigment in de huid zal de energie uit de puls opnemen waardoor het pigment ten gronde zal gaan. Alle huidtypen zijn veilig met deze methode te behandelen.

Meline is een behandelmethode voor thuis om alle soorten pigmentvlekken te behandelen. Ongeacht wat de oorzaak is van het pigment. De producten van MeLine verminderen onder andere de aanmaak van nieuw pigment. MeLine wordt als kuur 6 maanden dagelijks gebruikt. Na deze 6 maanden wordt het gebruik van de producten afgebouwd en wordt er overgestapt op een protocol van ZO Skin Health. 

Zonbescherming is zeer belangrijk bij elk type pigment. De UV-stralingen die vrijkomen door de zon kunnen pigment doen verergeren in de huid. Daarnaast zijn er gevallen bekend bij de Naevus van Ota waarbij een melanoom is ontstaan in de vlek. Het dagelijks gebruik van de juiste zonbescherming kan het risico op een melanoom aanzienlijk verkleinen.
Belangrijk bij zonbescherming is om deze elke 2 uur opnieuw te smeren. Door transpireren, vegen en wrijven en de zuurtegraad van de huid, is de bescherming na 2 uur zo ver afgenomen dat bijsmeren noodzakelijk is. We adviseren onze Colorscience of ZO Skin Health zonbeschermers om hun uitstekende beschermingsmechanismen en omdat het geen irriterende ingrediënten bevat. Het is lastig in de winkel een zonbescherming te vinden die aan alle eisen voldoet en die geen alcohol of parfum bevat. Alcohol en parfums kunnen de huid irriteren, helemaal in combinatie met de laserbehandelingen. In poedervorm hebben wij de minerale Colorescience Sunforgettable met SPF 30; zo blijft je make-up uitstekend zitten en hoeft je enkel bij te poederen.

Na een laserbehandeling heeft de huid even de tijd nodig om het pigment op te ruimen. Daarnaast kan het zijn dat het niet mogelijk is de Naevus van Ota volledig weg te krijgen. In deze gevallen kan gebruik worden gemaakt van goede en dekkende make-up. Het pigment zal hierdoor minder opvallen of zelfs helemaal niet meer zichtbaar zijn. Wij maken gebruik van medische camouflagecrèmes. Deze bevatten veel meer pigmenten dan de foundations die verkrijgbaar zijn in de parfumeriezaken en drogisterijen. Hierdoor wordt een dekkender effect bereikt. Ook bevat het geen irriterende stoffen wat beter gaat, samen met de sterk werkende producten van Meline en de laserbehandelingen. Wij hebben Lycogel; een dekkende foundation die vaak voldoende dekt en SPF 30 bevat.