Voeding

De meeste huidaandoeningen kunnen wij effectief voor je behandelen. Tijdens een intake maken wij een scan van de huid waarna we een behandelplan op maat kunnen maken. Door het inzetten van de juiste behandelingen en het gebruik van de juiste producten die zijn afgestemd op jouw huid, worden vaak al snel mooie resultaten gezien!

Naast het inzetten van verschillende behandelingen en het gebruik van de juiste behandelproducten, kunnen ook voeding en supplementen een belangrijke rol spelen bij het aanpakken van bepaalde huidaandoeningen. Het kan het resultaat versterken en helpt, in combinatie met het blijven gebruiken van de juiste behandelproducten, een hele hoop bij het onderhouden van het resultaat. Wanneer er bepaalde intoleranties aanwezig zijn of een verhoging van bepaalde hormonen, kan dit invloed hebben op de huid.

Fijne lijntjes, rimpels, en een slapper wordende huid zijn allen tekenen van huidveroudering. Hoe ouder we worden, hoe minder collageen en elastine er wordt geproduceerd. Collageen zorgt voor een stevige huid en elastine voor elasticiteit ofwel rekbaarheid van de huid. Wanneer deze beide minder worden zal de huid de eerste tekenen van huidveroudering gaan vertonen. Het natuurlijke huidverouderingsproces kan helaas niet worden gestopt. Echter kan het wel worden vertraagd waardoor de tekenen minder zichtbaar zullen zijn en de huid jeugdiger oogt.

Goed!

 • Collageen – kan worden ingenomen in de vorm van een supplement of poeder. Er zijn diverse onderzoeken geweest die aantonen dat supplementen wel degelijk kunnen zorgen voor een stevigere huid met minder rimpels.
 • Vitamine C – is nodig voor de productie van collageen en is dus onmisbaar!
 • Antioxidanten – beschermen de huid tegen vrije radicalen en helpen bij het beschermen van de huid tegen UV-straling, de nummer één boosdoener als het gaat om huidveroudering.
 • Hyaluronzuur – zorgt voor de hydratatie van de huid. Een drogere huid zal meer rimpels en fijne lijntjes tonen dan een huid die goed gehydrateerd is.

Let op!

 • Suikers – kunnen elastine aantasten in de huid. Wanneer teveel suikers aanwezig zijn in het lichaam, kunnen deze zich vastklampen aan de elastine-vezels waardoor deze gaan verharden en zich niet meer kunnen herstellen. De huid zal minder elastisch worden en dus sneller fijne lijntjes en rimpels laten zien.

De relatie tussen voeding en acne is al vaak onderzocht. Er zijn verschillende voedingsmiddelen en supplementen bekend die acne lijken te kunnen verergeren maar ook die juist de acne kunnen verbeteren. Helaas is er geen standaard plan wat voor iedereen werkzaam is. Elk lichaam is anders en reageert ook weer anders op bepaalde voedingsmiddelen, denk hierbij aan intoleranties die aanwezig kunnen zijn. Hieronder staan de meest bekende en onderzochte voedingsmiddelen en supplementen beschreven in relatie tot acne-klachten.

Goed!

 • Omega 3 vetzuren – werken ontstekingsremmend en kunnen dus positief werken als het gaat om acne-klachten.
 • Vitamine A zuur – remmen de talgproductie en helpen de huid sneller te vernieuwen. Vitamine A zuur kan echter wel voor vervelende bijwerkingen zorgen waaronder een hele droge huid. Vaak wordt hier dus minder snel voor gekozen.
 • Vitamine E – is een echte antioxidant! Het remt ontstekingsreacties en zorgt ervoor dat vrije radicalen worden aangepakt. De huidcellen worden hierdoor beschermt tegen beschadigingen van buitenaf.
 • Vitamine C – zorgt ervoor dat de huid zich beter kan herstellen. Daarnaast zorgt deze vitamine ervoor dat andere vitamines en mineralen beter kunnen worden opgenomen.
 • Selenium – helpt om de huid te beschermen tegen schade van buitenaf. Samen met het gebruik van vitamine E zou dit een gunstig effect kunnen hebben op acne-klachten.
 • Zink – is een belangrijk mineraal dat ontstekingsremmend werkt en daarnaast antibacterieel is.
 • Probiotica & Prebiotica – Probiotica’s bestaan uit goede bacteriën die ontstekingen kunnen verminderen en de talgproductie kunnen beïnvloeden. Prebiotica’s zijn stoffen die de groei van de goede bacteriën stimuleren. Beide kunnen gunstig zijn bij acne-klachten.
 • Voldoende water drinken – is voor iedereen belangrijk! Het is niet alleen een goed alternatief voor suikerhoudende dranken maar het zorgt er ook voor dat het lichaam in staat is om afvalstoffen en toxines af te voeren. Deze zouden anders acne-klachten kunnen veroorzaken.

Let op!

 • Zuivelproducten – kunnen allerlei hormoonachtige stoffen bevatten. Deze stoffen kunnen er weer voor zorgen dat de talgproductie toeneemt. Meer talg kan natuurlijk leiden tot meer acne-klachten. Vooral melk wordt vaak als trigger gezien.
 • Suikers – leiden tot een verhoogd glucosegehalte waardoor de aanmaak van insuline wordt gestimuleerd. Insuline stimuleert daarnaast weer de productie van androgenen, die zijn mannelijke hormonen. Deze hormonen stimuleren op hun beurt weer de talgproductie. Vooral enkelvoudige koolhydraten geven een snelle stijging van het glucosegehalte, denk hierbij aan chips, snacks en suikerhoudende dranken.
 • Chocolade – wordt vaak genoemd als trigger voor acne-klachten. Echter blijkt dit toch meer een kwestie van gevoeligheid te zijn en verschilt dit dus per persoon. Ook het eten van varkensvlees of het nuttigen van gekruid voedsel kunnen triggers zijn indien iemand hier gevoelig voor is.

Rosacea staat erom bekend dat het makkelijk getriggerd kan worden. De triggers die Rosacea kunnen doen opvlammen zijn echter heel verschillend per persoon waardoor het soms lastig kan zijn om dit uit te zoeken. In relatie tot voeding worden vooral voedingsmiddelen die veel histamine bevatten vaak als trigger gezien.

Goed!

 • Omega 3 vetzuren – werken ontstekingsremmend en zijn dus mooi om te gebruiken bij Rosacea!
 • Vitamines en Mineralen – kun je het beste verkrijgen uit voedingsmiddelen als wortels groene appels, komkommer, sla, mango, kipfilet, kikkererwten en havermout. Deze producten bevatten weinig histamine.

Let op! De volgende producten bevatten veel histamine of kunnen ervoor zorgen dat er meer histamine vrij komt in de huid!

 • Kruidig en/of pittig eten (denk ook aan kaneel, kerrie, nootmuskaat)
 • Tomaten, avocado’s, spinazie, aubergine
 • Fruit waaronder citrusvruchten, aardbeien, druiven
 • Zuivelproducten
 • Pinda’s en noten
 • Chocolade
 • Azijn en soja
 • Bier en rode wijn

Ook bij huidaandoeningen zoals Eczeem, Psoriasis en PCOS kan het innemen van de juiste supplementen en het nuttigen van de juiste voeding een verschil maken in de klachten. Vooral wanneer er sprake is van bepaalde intoleranties. Een gevarieerd eetpatroon zorgt doorgaans voor de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen. Bij tekorten kunnen supplementen handig zijn. Voordat je echter begint met het innemen van verschillende soorten supplementen is het altijd goed om dit eerst eens na te vragen bij de huisarts of eens een bezoekje te brengen aan een Orthomoleculair therapeut om zeker te weten dat de supplementen goed zijn voor jou.