Sommige mensen hebben last van storende littekens op het gezicht of lichaam na bijvoorbeeld een ongeval, of hebben last van ontsierende acne littekens, zoals bijvoorbeeld putjes in het gezicht. Littekens ontstaan vaak nadat er een beschadiging is opgetreden in de diepere huidlaag, namelijk de lederhuid. Om deze beschadiging te dichten, moet de huid bindweefsel aanmaken. De bindweefselcellen zorgen ervoor dat het gat vanuit de randen gedicht wordt. Deze bindweefselcellen bestaan voornamelijk uit collageen. Hoe groter de beschadiging, hoe langer de huid doet over het genezingsproces en hoe meer kans er is op een litteken. In het begin is het litteken nog vrij kwetsbaar en kan het wat zacht en rood zijn. Langzamerhand wordt ook dit weefsel steeds beter doorbloed, zal het sterker worden en de roodheid zal afnemen. Als het wondgenezingsproces wordt verstoord, dan kan er een afwijkend litteken ontstaan.

Voorbeelden van afwijkende littekens:

  • Hypertrofische littekens; bij een hypertrofisch litteken krijg je een overproductie van bindweefsel, waardoor het weefsel boven het normale oppervlakte uit groeit of verdikt is. Kan jeuk of pijn geven. Komt veel voor bij jonge mensen, rossige of juist donkere mensen en met name bij brandwonden.
  • Atrofische littekens; een litteken dat wat verzonken is in de huid. Dit komt vaak door een verminderde aanmaak van bindweefsel en ontstaat er alleen een dun laagje huid.
  • Stiae; ziet er uit als paralel op elkaar lopende, vaak wat atrofische littekens, die ontstaan na het in korte tijd oprekken van de huid. Denk hierbij aan zwangerschap, groeispurt, overgewicht etc. Stiae is een ‘scheur’ in de huid en ziet er in eerste instantie paarsig of fel rood uit, na een bepaalde periode kunnen deze littekens weer lichter kleuren.
  • Keloid; bij een keloid litteken ontstaat er een abnormale ontwikkeling van bindweefsel, waardoor het weefsel ruim boven het huidoppervlak door groeit. Het ziet er vaak uit als een wat glanzend hard litteken die wat paarsig tot donker kan zijn. Deze vorm van littekenweefsel komt voornamelijk voor bij mensen met een donker huidtype.
  • Acne littekens; deze littekens kenmerken zich vaak door putjes, gaatjes en een onregelmatige huidstructuur met bruin en/of rode vlekjes. Vaak ontstaan deze na een ontsteking waarbij er weefselbeschadiging is ontstaan en komen veelal in meerdere mate voor op wangen, kin, slapen en schouders.

Hoe eerder een ontsierend litteken aangepakt wordt, hoe beter. Zodra de huid goed gesloten is en er geen korsten meer op het litteken zitten, kan er in principe al een behandeling ingezet worden om het litteken te verfraaien. Een jaar na ‘trauma’ is een litteken op z’n lelijkst. Dit komt omdat het bindweefsel in het litteken nog zo lang door gaat met de aanmaak van collageen cellen en het aanpassen aan de huid (vorming / rijping) en dus nog actief aan het genezen is. Het litteken kan dan nog rood zijn en eventueel verheven, of juist niet. Een jaar of vele jaren later kunnen littekens ook nog verbeteren door behandeling.

Hoe kunt u littekens behandelen?
Littekentherapie bestaat uit één of een combinatie van behandelingen die ingezet worden om het litteken te verbeteren en zijn afhankelijk van het litteken, de locatie op het lichaam, de eventuele klachten en uw huidtype.

De meest voorkomende behandeling bij ontsierende en acne littekens is microneedling. Hierbij wordt het wondgenezingsproces opnieuw, maar nu gecontroleerd, in gang gezet. Een microneedling behandeling is een effectieve manier om huidverbetering te bewerkstelligen. Het stimuleert de celvernieuwing in de diepte, zonder de opperhuid te beschadigen. De behandelpen maakt gebruik van zeer fijne naaldjes die de huid ‘gecontroleerd verwonden’ om zo de aanmaak van collageen en elastine te stimuleren. Deze microscopisch fijne kanaaltjes zijn niet zichtbaar met het blote oog, maar geven de huid net voldoende prikkeling. Deze prikkeling spoort de huid op een natuurlijke manier aan tot vernieuwing en verbetering van de huid. Het maakt de huid steviger in de diepte en gladder aan het oppervlak. Naar gelang de indicatie wordt de naaldlengte bepaald. Deze varieert tussen de 0,5 mm tot 2,5 mm. Kleine puntbloedinkjes kunnen tijdens de behandeling ontstaan, maar die zullen zeer snel herstellen. Om de huid goed te stimuleren tot aanmaak van collageen en elastine, zijn doorgaans minimaal 3 tot 6 behandelingen nodig. De aanmaak van collageen in de diepere lagen laat even op zich wachten en duurt ongeveer 3 maanden. Dit werkt nog door tot ruim een jaar na de behandeling. Wel ziet u vrij snel na de behandeling al dat de huid een mooie ‘boost’ gekregen heeft.

De Fractionele laser (Revscar) is de nieuwste methode om littekens te verfraaien. Bij de Fractionele laserbehandeling maken we gebruik van een laser die een puls geeft in de diepere huidlagen. Deze puls wordt opgesplitst in heel veel kleine pulsjes. Hiermee behandelen we de huid gelijkmatig in verschillende ‘passes’. Soms met een accent op bepaalde delen. Het verbetert (acne) littekens, de huidtextuur en het verjongt de huid door aanmaak van collageen. De laser herstelt de schade in het bindweefsel waardoor littekens minder diep worden en minder opvallen. Soms combineren we de behandeling met de TCA Cross techniek; daarbij brengen we op de littekens plaatselijk een hoge concentratie TCA peeling aan, zie kopje hieronder. Het doel van de behandeling is de huidstructuur te verbeteren. Het mooiste is om de behandeling in kuurverband te doen in 3 tot 4 behandelingen met een interval van 4 weken.

Bij een peeling worden producten gebruikt die de bovenste laag dode hoorncellen aan het huidoppervlak laten verweken. Hierdoor schilferen deze dode huidcellen af en worden de frisse en jonge huidcellen daaronder zichtbaar. Daarnaast stimuleert een peeling de aanmaak van collageen en elastine waardoor bindweefselverjonging optreedt. Deze behandeling wordt o.a. ingezet bij acne behandelingen, grove poriën en littekens. Het geeft een sterk verfrissend effect. Een TCA peeling, en met name de TCA cross methode, wordt veel gebruikt voor het behandelen van acne littekens. TCA Cross is een speciale techniek waarbij we een zeer sterke TCA Peeling lokaal aanbrengen op littekentjes om collageen aanmaak te stimuleren en de scherpe randen van littekens te verminderen. Vaak passen we deze behandeling toe in combinatie met een Laserbehandeling (acne) littekens.

In sommige gevallen zijn er vaatjes of een fijn vaatnetwerk zichtbaar in een litteken. Dit is met name te zien bij rode of vurige littekens, waarbij de storende roodheid voorop staat. Met onze M22 laser en Mydon Nd:YAG vaatlaser kunnen wij deze bloedvaatjes eenvoudig verwijderen. De M22 laser is de beste en meest effectieve laser op de markt voor het behandelen van diffuse roodheid en rode bloedvaatjes. Deze laser produceert licht met hoge energie. Rode bloedcellen worden daardoor selectief opgewarmd waardoor de bloedvaatjes vervolgens door het lichaam worden opgeruimd. De laser richt zich alleen op de ongewenste vaatjes en beschadigd andere structuren in de huid niet. Gemiddeld zijn er 1 tot 3 behandelingen nodig, met een interval van 6 weken. Hoe snel het behandelresultaat zichtbaar is, kan variëren van direct zichtbaar tot binnen 6 weken.

Camouflage zorgt ervoor dat (acne) littekens minder opvallen, met name bij rode littekens. Het zorgt er niet voor dat de aandoening verbetert of geneest. Er wordt gebruik gemaakt van medische camouflagecrèmes. Deze bevatten veel meer pigmenten dan de foundations die verkrijgbaar zijn in de parfumeriezaken en drogisterijen. Hierdoor wordt een dekkender effect bereikt. Daarnaast zorgt het ervoor dat de huid niet verstopt en helpt het de huid herstellen na de behandeling.  Tevens kan de camouflage waterbestendig en veegvast worden gemaakt. Wij hebben Lycogel; een dekkende foundation die vaak voldoende dekt en SPF 30 bevat. Indien Lycogel toch niet voldoende dekt is er Dermacolor.