
Pigmentvlekken zijn donkere vlekjes die meestal in de loop der jaren in de huid ontstaan, en met name in de zomer wat meer aanwezig zijn. Soms kunnen pigmentvlekken ook vanaf de geboorte of kindertijd al aanwezig zijn, denk bijvoorbeeld aan sproeten of een café au lait vlek. De meeste pigmentvlekken ontstaan op latere leeftijd vanwege huidschade opgedaan door de zon en worden ook wel gezien als zonnevlekken of ouderdomsvlekken. Wij noemen dit lentigo solaris / lentigines solares. Deze lentigines ontstaan vaak jaren na de opgedane zonneschade en komen meestal op latere leeftijd pas tot uiting. Er zijn veel verschillende soorten pigmentvlekken, die in sommige gevallen als storend of ontsieren worden ervaren. Gelukkig kunnen vanuit onze ervaring vrijwel alle pigmentvlekken veelal goed verwijderd of vervaagd worden.
Hoe ontstaan pigmentvlekken?
Pigmentvlekken ontstaan doordat er teveel melanine wordt aangemaakt in de huid. Melanine is een huid eigen pigment dat zorgt voor de kleur in de huid en haren, maar ook werkt als natuurlijk beschermingssysteem tegen de schadelijke straling van de zon. Als de huid overprikkeld wordt door bijvoorbeeld een grote hoeveelheid zon, hormoonschommelingen of een trauma/ontsteking aan de huid, dan kan de huid teveel melanine aanmaken waardoor zich een pigmentvlek vormt. Pigmentatie na trauma of een ontsteking wordt ook wel Post Inflammatoire Hyperpigmentatie genoemd (PIH).
Andere vormen van pigment
- Zwangerschapsmasker (zie ook: Melasma)
Melasma, ofwel zwangerschapsmasker, is een onschuldige vorm van hyperpigmentatie. Dit uit is als donkere plekken in het gezicht of in de nek. De plekken zijn grillig van vorm en bevinden zich met name op de wangen, het voorhoofd of de bovenlip. De verkleuring ontstaat doorgaans geleidelijk, zonder voorafgaande ontsteking van de huid. Soms is het ontstaan van de verkleuring te herleiden aan een hormonale schommeling. Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of wisselen van anticonceptiepil of zetten van een spiraaltje. Het komt ook voor zonder aanwijsbare reden. Soms verdwijnen de plekken vanzelf weer na een zwangerschap. Vaak blijven ze bestaan en komen ze elke zomer weer terug, onder invloed van meer UV-straling. UV-straling van zowel de natuurlijke zon als de zonnebank kunnen de pigmentvlekken doen verergeren. Omdat Melasma veel voorkomt, hebben we hier een aparte pagina voor aangemaakt met de behandelopties. Klik daarvoor HIER. - Dermatosis Papulosa Nigra
Sommige mensen, met name donkere huidtypes, hebben last van dermatosis papulosa nigra. Dit zijn kleine donkere verhevingen die vaak in meerdere mate op het gezicht voorkomen. Deze plekjes zijn geheel onschuldig en kunnen vrij simpel en zonder littekens verwijderd worden d.m.v. coagulatie.
Pigmentvloze vlekken
Mocht u last hebben van pigmentloze / witte vlekken, dan heeft u waarschijnlijk last van een aandoening die hypopigmentatie veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld vitiligo. Hypopigmentatie is lastig te verhelpen, maar kan wel goed gecamoufleerd worden met speciale camouflage middelen en een enkele keer met lichttherapie.
Hoe kunt u pigmentvlekken behandelen?
Pigment wordt ingedeeld naar de diepte van het overmatige pigment. Dit kan zowel oppervlakkig als dieper in de huid liggen. Het overmatige pigment bij lentigines bevindt zich meestal aan de oppervlakte. Oppervlakkig pigment is vaak goed te behandelen met onze PiQo4 laser. Om verdere zonneschade te beperken raden wij iedereen aan om altijd overdag een goede dagcrème te gebruiken met minimaal factor 30 en op zonnige dagen elke 2 a 3 uur bij te smeren.
De PiQo4 laser is uitermate geschikt om verschillende soorten pigmentvlekken mee te behandelen. De laserbehandeling heeft als doel het te veel aan pigment in de huid zowel oppervlakkig, als dieper gelegen, aan te pakken. De PiQo4 laser beschikt over het PicoFractional handstuk; een gefractioneerde methode waarbij de laserstraal gesplitst wordt in allemaal kleine laserstraaltjes. Hiermee behandelen we de huid gelijkmatig en kunnen we de huidteint in zijn geheel egaliseren. Alle huidtypen zijn met deze veilige methode goed te behandelen. Er zijn gemiddeld 2 tot 4 behandelingen nodig om het pigment te doen verminderen. Daarnaast is het mogelijk de wat donkere pigmentvlekken apart aan te pakken met het reguliere PiQo4 handstuk. Dit handstuk produceert licht met energie. Deze puls van zéér korte duur wordt door de specifieke golflengte van het laserlicht alleen door het teveel aan pigment in de huid opgenomen, waarna het zeer selectief ten gronde gaat. De laser beschadigd de andere structuren in de huid niet.
Zonbescherming is een heel belangrijke therapie bij het voorkomen van nieuwe pigmentvlekken. Pigmentvlekken ontstaan namelijk door zonneschade, en om ontwikkeling van nieuwe pigmentvlekjes in de toekomst te voorkomen is dagelijks smeren met minimaal SPF 30, ook in te winter, heel belangrijk. Door transpireren, vegen en wrijven en de zuurtegraad van de huid, is de bescherming na 2 uur zo ver afgenomen dat bijsmeren noodzakelijk is. Bij gevoeligheid voor ontwikkelen van pigmentvlekken adviseren wij u als u buiten bent, uw werkplek dicht bij een raam is of u in de auto zit (glas laat UVA-straling door, wat het pigment activeert), elke twee uur bij te smeren of poederen. Wij adviseren de IMAGE Skincare Prevention of de ZO Skin Health zonbeschermers om hun uitstekende beschermingsmechanisme en omdat het geen irriterende ingrediënten bevat. Het is lastig in de winkel een zonbescherming te vinden die geen alcohol of parfum bevat. Alcohol en parfums kunnen uw huid irriteren, helemaal in combinatie met behandelingen in de praktijk en de exfoliërende (peelende) thuisproducten. In poedervorm hebben wij de minerale Colorescience Sunforgettable met SPF 30; zo blijft u make-up uitstekend zitten en hoeft u enkel bij te poederen.
Deze methode is inmiddels eigenlijk een verouderde methode en maakt gebruik van in veel gevallen een combinatie of op zichzelf staande zuren; de Modified Jessner en TCA peel. Beide zuren hebben een sterkere etsende werking en werken dan ook door in de oppervlakkige of diepere huidlagen tot het uw pigmentvlek(ken) bereikt. In geval van pigmentvlekken wordt het zuur vaak lokaal aangebracht. Er ontstaat een donker plekje die er na enkele dagen vanaf valt. Deze peeling wordt ook wel ingezet om een grauwe en vlekkerige huid in zijn geheel egaler te maken. Het vermindert het aantal en de ernst van rimpels en kleurverschillen en is uitermate geschikt om de structuur van een door de zon beschadigde huid te verbeteren. Een TCA peeling geeft een sterk verfrissend effect en is ook geschikt voor hals, decolleté en handen. De huid zal weer stralender, gladder en jeugdiger worden. Indien u ervoor kiest om uw gehele gelaat te behandelen, dan dient de huid gedurende 2 weken voorafgaand aan de peeling voorbereid te worden met een peeling in lage concetratie (12% glycolzuur).
Camouflage zorgt ervoor dat het pigment minder opvalt. Het zorgt er niet voor dat de aandoening verbetert of geneest. Er wordt gebruik gemaakt van medische camouflagecrèmes. Deze bevatten veel meer pigmenten dan de foundations die verkrijgbaar zijn in de parfumeriezaken en drogisterijen. Hierdoor wordt een dekkender effect bereikt. Daarnaast zorgt het ervoor dat de huid niet verstopt en helpt het de huid herstellen na de behandeling. Tevens kan de camouflage waterbestendig en veegvast worden gemaakt. Wij hebben Lycogel; een dekkende foundation die vaak voldoende dekt en SPF 30 bevat. Indien Lycogel toch niet voldoende dekt is er Dermacolor.