Pigmentvlekken

Heeft u last van donkere vlekjes, zonnevlekken, ouderdomsvlekken, sproeten, zwangerschapsmasker of een andere vorm van pigment op uw huid? Dit is vaak goed te behandelen. Zonnevlekken ofwel ouderdomsvlekken noemen wij Lentigo solaris of lentigenes en ontstaat door zonneschade. Deze lentigenes ontstaan vaak jaren later na de opgedane zonneschade en komen meestal op latere leeftijd pas tot uiting.

Door veel mensen worden pigmentvlekken als vervelend en ontsierend gezien. Gelukkig zijn de meeste vormen van pigmentatie goed te verwijderen middels de M22 IPL, de PiQo4 laser of middels het toepassen van chemische peelings of onze nieuwste behandelmethode MeLine, en bent u vaak binnen enkele behandelingen van deze vlekken af. Ook voor advies in het camoufleren van bepaalde plekken bent u bij ons aan het goede adres. Om verdere zonneschade te beperken raden wij iedereen aan om altijd overdag een goede dagcreme te gebruiken met minimaal factor 30 en op zonnige dagen elke 2 a 3 uur bij te smeren.

  • Dermatosis Papulosa Nigra
    Sommige mensen, met name donkere huidtypes, hebben last van dermatosis papulosa nigra. Dit zijn kleine donkere verhevingen die vaak in meerdere mate op het gezicht voorkomen. Deze plekjes zijn geheel onschuldig en kunnen vrij simpel en zonder littekens verwijderd worden d.m.v. coagulatie.
  • Melasma
    Melasma, ofwel zwangerschapsmasker, is een onschuldige vorm van hyperpigmentatie: donkere plekken in het gezicht of in de nek. De plekken zijn grillig van vorm en bevinden zich met name op de wangen, het voorhoofd of de bovenlip. De verkleuring ontstaat doorgaans geleidelijk, zonder voorafgaande ontsteking van de huid. Soms is het ontstaan van de verkleuring te herleiden aan een hormonale schommeling. Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of wisselen van anticonceptiepil of zetten van een spiraaltje. Het komt ook voor zonder aanwijsbare reden. Soms verdwijnen de plekken vanzelf weer na een zwangerschap. Vaak blijven ze bestaan en komen ze elke zomer weer terug, onder invloed van meer UV-straling. UV-straling van zowel de natuurlijke zon als de zonnebank kunnen de pigmentvlekken doen verergeren. Omdat Melasma veel voorkomt hebben we hier een aparte pagina voor aangemaakt met de behandelopties. Klik daarvoor HIER.

Pigmentloze vlekken

Mocht u last hebben van pigmentloze / witte vlekken, dan heeft u waarschijnlijk last van een aandoening die hypopigmentatie veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld vitiligo. Hypopigmentatie is lastig te verhelpen, maar kan wel goed gecamoufleerd worden met speciale camouflage middelen en een enkele keer met lichttherapie.

Voor meer informatie over de pigmentlaser, chemische peelings of camouflagetherapie, kijk dan onder het kopje behandelingen of klik HIER. Heeft u verder nog vragen, neem dan gerust contact met ons op!