Roodheid / couperose

Sommige mensen hebben last van een rode huid of storende rode bloedvaatjes in het gezicht of op het lichaam. Dit noemen we couperose of diffuse roodheid, en kan goed behandeld worden middels de vaatlaser. Ook het zogenaamde spinnenkopje (spider naevus), wijnvlekken, kers angiomen of bloedvaatjes in of rondom een litteken kunnen wij behandelen.

Roodheid in het gelaat of op het lichaam is vaak genetisch bepaald en kan ontstaan of vermeerderen tijdens het ouder worden, of soms vanaf de geboorte al aanwezig zijn. In sommige gevallen speelt zonneschade ook een rol in de ontwikkeling van deze vaatjes. Deze vaak opvallende en cosmetisch storende vaten in gezicht of benen, spelen geen rol in de aan- en afvoer van zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen, en kunnen dus veilig en goed verwijderd worden.

Meest voorkomende aandoeningen:

  • Spider naevus (spinnenkopje); kenmerkt zich als een klein rood vaatplekje op de huid, met veelal wat uitlopers die er vaak uitzien als spinnen poten.
  • Couperose; komt vaak voor op wangen en neus, soms kin. Een netwerk van verwijde bloedvaatjes, zowel dikkere als hele kleine rode vaatjes die de huid een extra rode kleur geven.
  • Diffuse roodheid; rode huid zonder dat er (per se) vaatjes aanwezig zijn. Vaak gaat het om een blijvende roodheid of een (vlekkerige) roodheid die veelvuldig opvlamt tijdens dagelijkse bezigheden. Cosmetisch storend.
  • Rosacea; ontsteking van de gezichtshuid wat zich kenmerkt door veel roodheid en eventueel rode vaatjes en bultjes. Rosacea kan ook branderig aanvoelen en komt voornamelijk voor bij vrouw na hun 30e levensjaar.
  • Wijnvlek (Naevus flammeus); rode vlek, sinds de geboorte aanwezig en groeit met het lichaam mee. Kan overal op het lichaam voorkomen. De roodheid wordt veroorzaakt door verwijde vaatjes en veelal ook een vermeerdering van aanwezige vaatjes. Varieert in kleur van rood tot rood/paars.
  • Ooievaarsbeet (Naevus van Unna); aangeboren (licht) rode vlek. Verdwijnt in veel gevallen binnen enkele tijd na de geboorte, maar blijft soms het hele leven zichtbaar.
  • Angioom (kersenwratje / kers angioom); kleine (iets) verheven rode stipjes op lichaam. Uitstulpingen van bloedvaten. Kunnen verschillende grootes hebben.
  • Poikiloderma van Civatte; rood/bruine verkleuring aan de zijkanten van de hals en ontstaat door zonneschade. Kan ook op decollete voorkomen.
  • Hemangioom (aardbeivlek); rode / paarse bult op huid, goedaardig. Komt veel voor bij baby’s en jonge kinderen. Worden naarmate je ouder worden minder opvallend.
  • Roodheid na/bij (acne) littekens; vaatnetwerk in of rondom een litteken.
  • Bezemrijsvarices (beenvaten); veelvoorkomende oppervlakkige rode, paarse of blauwe vaatjes op benen. Gaan soms gepaard met vermoeide benen of vocht vasthouden.

Hoe kunt u roodheid of couperose behandelen?
Deze aandoeningen zijn goed te behandelen middels een IPL/ laser behandeling met de M22 of Mydon laser. De behandeling is vrij eenvoudig met doorgaans al vlot een zichtbaar resultaat.

Met onze M22 laser en Mydon Nd:YAG vaatlaser kunnen wij bloedvaatjes in verschillende vormen eenvoudig verwijderen. De M22 laser is de beste en meest effectieve laser op de markt voor het behandelen van diffuse roodheid en rode bloedvaatjes. Deze laser produceert licht met hoge energie. Rode bloedcellen worden daardoor selectief opgewarmd waardoor de bloedvaatjes vervolgens door het lichaam worden opgeruimd. De laser richt zich alleen op de ongewenste vaatjes en beschadigd andere structuren in de huid niet. Gemiddeld zijn er 1 tot 3 behandelingen nodig, met een interval van 6 weken. Hoe snel het behandelresultaat zichtbaar is, kan variëren van direct zichtbaar tot binnen 6 weken.

Camouflagetherapie kan in sommige gevallen ingezet worden na de behandeling om een nog mooiere huid teint te verkrijgen, of om laatste oneffenheden of roodheid te camoufleren. Dit is overigens in de meeste gevallen niet nodig. Wij beschikken over medische camouflage welke uitermate geschikt is voor de meest gevoelige huiden en zorgt ervoor dat de huid niet verstopt en helpt de huid herstellen na de behandeling. Daarnaast beschermt het de huid ook tegen de zon door toevoeging van SPF en biedt het een mooie dekking van verschillende gradaties. Tevens kan de camouflage waterbestendig en veegvast worden gemaakt. Wij hebben Lycogel en Image I-Conceal; dekkende en gemiddeld dekkende foundations die SPF 30 bevatten. Indien Lycogel toch niet voldoende dekt is er Dermacolor. Onze medische camouflage producten worden mogelijk vergoed door uw zorgverzekeraar.