Rosacea is een veel voorkomende chronische aandoening die zich uit in roodheid van de huid in het gezicht. Het kenmerkt zich door rode vaatjes, bultjes en/of ontstekingen. Rosacea kan ook branderig of pijnlijk aanvoelen en kan soms zelfs het gevoel geven van zand in de ogen. Het komt voornamelijk voor bij blanke vrouwen na hun 30e levensjaar. Rosacea kan opvlammen en weer afzwakken, en is daarom wat onvoorspelbaar van karakter.

Hoe ontstaat Rosacea?
De oorzaak van rosacea is onbekend, maar er zijn vele factoren bekend die rosacea kunnen uitlokken als u er gevoelig voor bent. Denk aan factoren die belastend zijn voor de huid zoals voeding en het gebruik van huidproducten met bijvoorbeeld parfum en alcohol. Daarnaast kan ook UV-straling, hoge temperaturen, alcohol, wind, vochtig klimaat etc. een uitlokkende factor zijn. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met rosacea een vermeerdering van de Demodex mijt op hun huid hebben. Afvalstoffen van deze mijt kunnen irritatie en ontstekingen veroorzaken in de talgklieren.

Gradaties
Rosacea zien we in verschillende gradaties. In eerste instantie begint het met een rode, wellicht wat gevoelige huid en zijn verwijde vaten zichtbaar op wangen en neus, wat couperose wordt genoemd. Vervolgens kunnen er wat ontstekingen zichtbaar worden en wordt de huid wat branderig. Ook kan de huidstructuur veranderen. In de meest erge, en wat zeldzamere gevallen ontstaat er rhinophyma, dit is een vervorming van de neus waarbij de huidstructuur en vorm wat veranderd.

Voeding
Soms lijkt er een relatie te ontstaan tussen voeding en rosacea. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen. Bepaald voedsel, zoals pittig / gekruid voedsel, alcohol, gemarineerd vlees, sommige fruitsoorten (met name citrusvruchten) en in sommige gevallen zuivel, kunnen een trigger zijn voor rosacea om op te vlammen. Wij raden u aan om te onderzoeken of u op bepaalde voedingsmiddelen reageert, om deze vervolgens zoveel mogelijk proberen te laten staan.

Hoe kunt u Rosacea behandelen?
Wij kunnen rosacea vaak vrij vlot herkennen, en kunnen op basis van hoe uw huid eruitziet een behandelplan opstellen en u adviseren over hoe u uw huid het beste kan verzorgen. Dit doen we vaak met behulp van de Observ520. Dit apparaat maakt een scan van uw huid om zo te zien wat er zich allemaal in de huid afspeelt. Rosacea wordt ingedeeld naar de aanwezigheid van de symptomen. Dit zijn bloedvaatjes, roodheid, puistjes en irritatie.  Rode bloedvaatjes zijn vaak goed te behandelen. Dit voorkomt vaak ook dat er nieuwe puistjes ontstaan. Verder is het belangrijk de huidverzorgingsroutine aan te passen zodat de barrièrefunctie weer optimaal wordt en irriterende stoffen geen kans hebben. De behandeling is symptomatisch omdat er nog geen oplossing is om het ontstaan te voorkomen of genezen.

Het thuis gebruiken van juiste producten is de meeste belangrijke behandeling, naast het weg laseren van eventuele bloedvaatjes, om de rosacea huid te kalmeren en ook zo te houden. Ervaring leert dat mensen niet weten waar het probleem ligt bij rosacea en verkeerde producten gebruiken. Door consequent productgebruik met de voor uw huidtype geschikte producten, wordt uw huid veel vlotter weer rustig en kunt u het bereikte resultaat ook onderhouden. Bij Huidkliniek Twente werken we uitsluitend met merken waar we 100% achter staan en waarvan we kunnen garanderen dat bij juist gebruik een mooie huidverbetering behaald kan worden. Deze producten zijn afgestemd op de gevoelig rosacea huid. Om rosacea aanpakken werken wij voornamelijk met ZO Skin Health.  In producten van dit merk zitten o.a. werkzame stoffen als antioxidanten (vitamine c) en benzoylperoxide die ervoor zorgen dat overtollig talg wordt opgelost en de talgproductie afgeremd wordt, bacteriën aangepakt worden door een zuurstofrijk milieu op de huid te creëren, iets waar bacteriën niet van houden en de demodexmijt aan te pakken die bij mensen met rosacea vaak veelvuldig aanwezig is. Daarnaast gaan de antioxidanten huidveroudering tegen en wordt de huid gekalmeerd. Gebruik van deze producten hebben veelal een positieve uitwerking op ontstekingen en het kalmeren van de huid, die wij door voor en na foto’s te vergelijken met de Observ520 al veelvuldig hebben mogen ervaren.

De gevoelige rosacea huid reageert vaak heftiger op UV-straling door op te vlammen bij blootstelling aan de zon. Daarnaast wordt de huid ook kwetsbaarder voor de zon i.c.m. eventuele behandelingen die uitgevoerd gaan worden. Heel belangrijk is dus ook het gebruik van een zonbescherming met minimaal SPF 30 in zowel de zomer als de winter maanden, om ontstaan van gevoeligheid, pigmentvlekjes en huidveroudering te voorkomen. Door transpireren, vegen en wrijven en de zuurtegraad van de huid, is de bescherming na 2 uur zo ver afgenomen dat bijsmeren noodzakelijk is. Wij adviseren de IMAGE Skincare Prevention of de ZO Skin Health zonbeschermers om hun uitstekende beschermingsmechanisme en omdat het geen irriterende ingrediënten bevat. Het is lastig in de winkel een zonbescherming te vinden die geen alcohol of parfum bevat. Alcohol en parfums kunnen uw huid irriteren, helemaal in combinatie met behandelingen in de praktijk. In poedervorm hebben wij de minerale Colorescience Sunforgettable met SPF 30; zo blijft u make-up uitstekend zitten en hoeft u enkel bij te poederen.

Een veel voorkomende behandeling bij rosacea is een vaatlaser behandeling. Met onze M22 laser en Mydon Nd:YAG vaatlaser kunnen wij bloedvaatjes en roodheid in verschillende vormen eenvoudig verwijderen. De M22 laser is de beste en meest effectieve laser op de markt voor het behandelen van diffuse roodheid en rode bloedvaatjes. Deze laser produceert licht met hoge energie. Rode bloedcellen worden daardoor selectief opgewarmd waardoor de bloedvaatjes vervolgens door het lichaam worden opgeruimd. De laser richt zich alleen op de ongewenste vaatjes en beschadigd andere structuren in de huid niet. Uit ervaring blijkt dat deze behandeling ook het ontstaat van ontstekingen onderdrukt, en de huid over het algemeen een stuk rustiger wordt doordat ook de Demodexmijt aangepakt wordt. Gemiddeld zijn er 1 tot 3 behandelingen nodig, met een interval van 6 weken. Hoe snel het behandelresultaat zichtbaar is, kan variëren van direct zichtbaar tot binnen 6 weken.

Er kunnen naast de vaatlaser eventueel een aantal acne- of peeling behandelingen ingezet worden om de huid te kalmeren. Deze worden uiteraard geheel aangepast op de gevoelige rosacea huid en zullen daarnaast antibacterieel en reinigend werken om het aantal Demodex mijten op de huid te minimaliseren en eventueel overtollig talg te verwijderen. Bij het peelen maken we gebruik van fruitzuren; een glycolzuurpeeling. Deze peeling verweekt de bovenste laag van de huid, waardoor dode huidcellen afschilferen. Daarnaast zorgt glycolzuur ervoor dat in diepere huidlagen cellen beter vocht op kunnen nemen waardoor de huid meer in balans komt en minder droog en gevoelig zal worden. Het mogelijk haalbare resultaat is afhankelijk van uw huidconditie en of u er juiste producten naast gebruikt. Er zijn gemiddeld 6 behandelingen nodig met interval van 2 a 3 weken.

Make-up uit de winkel zorgt er vaak voor dat de poriën verstoppen of werkt irriterend op de gevoelige huid. Dit werkt de behandeling tegen. Medische camouflage is uitermate geschikt voor de meest gevoelige huiden en zorgt ervoor dat de huid niet verstopt en helpt de huid herstellen na de behandeling. Daarnaast beschermt het de huid ook tegen de zon door toevoeging van SPF en biedt het een mooie dekking van verschillende gradaties om roodheid of vlekjes te camoufleren, of om alleen een frissere huid teint te verkrijgen. Tevens kan de camouflage waterbestendig en veegvast worden gemaakt. Wij hebben Lycogel en Image I-Conceal; dekkende en gemiddeld dekkende foundations die SPF 30 bevatten. Indien Lycogel toch niet voldoende dekt is er Dermacolor.