Poikiloderma van Civatte

Poikiloderma van Civatte is een goedaardige huidafwijking die zich uit op de zonbeschenen plaatsen van de huid. Er worden roodbruine en grillige plekken gezien op de huid met hierin verwijde bloedvaatjes. Vaak voelt de huid op deze plekken ook wat bobbelig aan. Poikiloderma betekent ook wel “grillig” of “onregelmatig” wat ook te zien is aan de huid. Deze aandoening is voor het eerst beschreven door een arts genaamd Civatte, vandaar de naam.
De aandoening komt voornamelijk bij blanke vrouwen voor maar wordt ook wel bij mannen gezien.

Hoe ontstaat Poikiloderma van Civatte?
De hoofdoorzaak van Poikiloderma van Civatte is toch echt blootstelling aan de zon. Dit verklaart ook waarom de aandoening alleen zichtbaar is op de zonbeschenen plaatsen van de huid zoals de hals of het decollete. Daarnaast speelt de natuurlijke huidveroudering ook een rol en zouden hormonen de aandoening ook kunnen verergeren.

Hoe kunt u Poikiloderma van Civatte behandelen?
Poikiloderma van Civatte wordt vaak in stand gehouden door de verwijde vaatjes waardoor deze aandoening goed te behandelen is middels onze vaatlaser. De verwijde vaatjes zullen hierdoor verdwijnen, evenals de roodbruine vlekken. De huid zal weer een stuk rustiger worden! Daarnaast is zonbescherming erg belangrijk om te voorkomen dat de aandoening zal verergeren of terugkomen.

Met onze vaatlaser kunnen we alle soorten bloedvaatjes behandelen. Deze laser is de beste en meest effectieve laser op de markt voor het behandelen van verwijde vaatjes. De laser richt zich voornamelijk op de verwijde vaatjes maar zal ook direct het pigmentcomponent verminderen waardoor alles tegelijk wordt aangepakt. Andere structuren in de huid zullen tijdens dit proces met rust worden gelaten en dus niet beschadigen. Het aantal behandelingen dat nodig is hangt af van het gebied en de intensiteit van de aandoening.

De meest belangrijke therapie bij Poikiloderma van Civatte is toch wel het dagelijks gebruik van zonbescherming. Ook in de winter is het advies om dagelijks minimaal SPF30 te smeren. Blootstellling aan de zon kan de aandoening niet alleen triggeren maar ook verergeren. Door transpireren, vegen en wrijven en de zuurtegraad van de huid, is de bescherming na 2 uur zo ver afgenomen dat bijsmeren noodzakelijk is. We adviseren onze Colorscience of ZO Skin Health zonbeschermers om hun uitstekende beschermingsmechanismen en omdat het geen irriterende ingrediënten bevat. Het is lastig in de winkel een zonbescherming te vinden die aan alle eisen voldoet en die geen alcohol of parfum bevat. Alcohol en parfums kunnen de huid irriteren. In poedervorm hebben wij de minerale Colorescience Sunforgettable met SPF 30; zo blijft je make-up uitstekend zitten en hoeft je enkel bij te poederen.

Camouflagetherapie kan worden ingezet na de behandeling om de roodbruine vlekken te camoufleren en de huid mooi egaal te maken. Wij beschikken over medische camouflage welke uitermate geschikt is voor de meest gevoelige huiden en zorgt ervoor dat de huid niet verstopt en helpt de huid herstellen na de behandeling. Daarnaast beschermt het de huid ook tegen de zon door toevoeging van SPF en biedt het een mooie dekking van verschillende gradaties. Tevens kan de camouflage waterbestendig en veegvast worden gemaakt. Wij hebben Lycogel: een dekkende  foundation die SPF 30 bevat. Onze medische camouflage producten worden mogelijk vergoed door uw zorgverzekeraar.