Roodheid

Sommige mensen hebben last van een rode huid of storende rode bloedvaatjes in het gezicht of op het lichaam. Dit noemen we couperose of diffuse roodheid, en kan goed behandeld worden middels de vaatlaser. Ook het zogenaamde spinnenkopje (spider naevus), wijnvlekken, kers angiomen of bloedvaatjes in of rondom een litteken kunnen wij behandelen.

Roodheid in het gelaat of op het lichaam is vaak genetisch bepaald en kan ontstaan of vermeerderen tijdens het ouder worden, of soms vanaf de geboorte al aanwezig zijn. In sommige gevallen speelt zonneschade ook een rol in de ontwikkeling van deze vaatjes. Deze vaak opvallende en cosmetisch storende vaten in gezicht of benen, spelen geen rol in de aanvoer van zuurstof of voedingsstoffen, en kunnen dus veilig en goed verwijderd worden.

Meest voorkomende aandoeningen:

 • Spider naevus; spinnenkopje, kenmerkt zich als een klein rood vaatplekje op de huid, met veelal wat uitlopers die er vaak uitzien als spinnen poten.
 • Couperose; komt vaak voor op wangen en neus, soms kin. Een netwerk van verwijde bloedvaatjes, zowel dikkere als hele kleine rode vaatjes die de huid een extra rode kleur geven.
 • Diffuse roodheid; rode huid zonder dat er vaatjes aanwezig zijn. Vaak gaat het om een blijvende roodheid of een vlekkerige roodheid die veelvuldig opvlamt tijdens dagelijkse bezigheden. Cosmetisch storend.
 • Rosacea; ontsteking van de gezichtshuid wat zich kenmerkt door veel roodheid en eventueel rode vaatjes en bultjes. Rosacea kan ook branderig aanvoelen en komt voornamelijk voor bij vrouw na hun 30e levensjaar.
 • Naevus flammeus; wijnvlek, rode vlek, sinds de geboorte aanwezig en groeit met het lichaam mee. Kan overal op het lichaam voorkomen. De roodheid wordt veroorzaakt door verwijde vaatjes en veelal ook een vermeerdering van aanwezige vaatjes. Varieert in kleur van rood tot rood/paars.
 • Naevus van Unna; Ooievaarsbeet, angeboren rode vlek. Verdwijnt in veel gevallen binnen enkele tijd na de geboorte, maar blijft soms het hele leven zichtbaar.
 • Angioom; kersenwratje, kers angioom, kleine verheven rode stipjes op lichaam. Uitstulpingen van bloedvaten. Kunnen verschillende grootes hebben.
 • Poikiloderma van Civatte; rood/bruine verkleuring aan de zijkanten van de hals en ontstaat door zonneschade. Kan ook op decollete voorkomen.
 • Hemangioom; aardbeivlek, rode / paarse bult op huid, goedaardig. Komt veel voor bij baby’s en jonge kinderen. Worden naarmate je ouder worden minder opvallend.
 • Roodheid na/bij (acne) littekens; vaatnetwerk in of rondom een litteken.
 • Bezemrijsvarices; beenvaten, veelvoorkomende oppervlakkige rode, paarse of blauwe vaatjes op benen. Gaan soms gepaard met vermoeide benen of vocht vasthouden.

Hoe kunt u roodheid behandelen?
Deze aandoeningen zijn goed te behandelen met onze vaatlaser. De behandeling is vrij eenvoudig met doorgaans al vlot een zichtbaar resultaat.

We beschikken over 2 vaatlasers waarbij we roodheid in alle vormen eenvoudig kunnen laseren. Zowel de diepere vaten bij bijvoorbeeld een wijnvlek als de diffuse roodheid en dunne vaatjes bij een Ooievaarsbeet. De laser richt zich enkel op de verwijdde vaatjes en beschadigd hierbij dus geen andere structuren in de huid. Het aantal behandelingen is afhankelijk van het aantal vaatjes die aanwezig zijn en de diepte van deze vaatjes.

Camouflerende middelen kunnen meestal direct na de behandeling ingezet worden om de roodheid van de behandeling te camoufleren en helpt de huid herstellen na de behandeling. Daarnaast beschermt het de huid ook tegen de zon door toevoeging van SPF. Wij maken gebruik van Lycogel. Indien Lycogel toch niet voldoende dekt is er Dermacolor. Onze medische camouflage producten worden mogelijk vergoed door uw zorgverzekeraar.