Wijnvlek
Een wijnvlek, ook wel naevus flammeus genoemd, is een niet erfelijke aangeboren vaatafwijking. Het uit zich als een rode tot paarse vlek en komt het meest voor in het gezicht en hals, maar kan ook op het lichaam voorkomen. De roodheid wordt veroorzaakt door verwijde vaatjes en veelal ook een vermeerdering van aanwezige vaatjes.
Hoe ontstaat een wijnvlek?
Het is helaas onduidelijk waarom een wijnvlek precies ontstaat. Een wijnvlek is sinds de geboorte al aanwezig en groeit mee met het lichaam. Haarvaatjes (capillairen) in de huid zetten zich uit waardoor de wijnvlek kenbaar wordt op de huid. Gemiddeld worden 3 tot 5 op de 1000 kinderen geboren met deze aandoening. Doordat de wijnvlek meegroeit met de huid, zijn er in de loop der jaren vaak veranderingen waarneembaar. In de meeste gevallen zul je zien dat de wijnvlek donkerder en/of verheven wordt en dus wat meer opvalt. Hoezeer de wijnvlek ook veranderd, hij zal nooit kwaadaardig worden. Het is een onschuldige huidaandoening die gelukkig geen kwaad kan. Wijnvlekken komen soms wel voor in combinatie met andere aandoeningen. Helaas zal deze vaatafwijking nooit spontaan verdwijnen. Gelukkig kan een vaatlaser de roodheid, dus de bloedvaatjes in de wijnvlek, doen afzwakken of zelfs helemaal doen verdwijnen. Bij Huidkliniek Twente hebben we al veel mensen met wijnvlekken mogen helpen, met zeer geslaagde resultaten!
Hoe kunt u een wijnvlek behandelen?
Een wijnvlek is goed te behandelen middels een IPL of laser behandeling met onze vaatlasers. De roodheid zal hierdoor verwijderd worden, echter de structuur van de huid blijft hetzelfde en kan dus wat afwijken van de rest van de huid. Resterende roodheid of een onregelmatig huid reliëf kan behandeld worden met de Plasma PlexR of met de CO2 laser.
Met onze vaatlasers kunnen wij bloedvaatjes in verschillende vormen eenvoudig verwijderen. Deze lasers zijn de beste en meest effectieve lasers op de markt voor het behandelen van wijnvlekken. De laser richt zich alleen op de ongewenste vaatjes en beschadigd andere structuren in de huid niet. Het aantal behandelingen dat nodig is hangt af van de grootte en intensiteit van de wijnvlek.
Camouflagetherapie kan in sommige gevallen ingezet worden na de behandeling om een nog mooiere huid teint te verkrijgen, of om laatste oneffenheden of roodheid te camoufleren. Wij beschikken over medische camouflage welke uitermate geschikt is voor de meest gevoelige huiden en zorgt ervoor dat de huid niet verstopt en helpt de huid herstellen na de behandeling. Daarnaast beschermt het de huid ook tegen de zon door toevoeging van SPF en biedt het een mooie dekking van verschillende gradaties. Tevens kan de camouflage waterbestendig en veegvast worden gemaakt. Wij hebben Lycogel: een dekkende foundation die SPF 30 bevat. Onze medische camouflage producten worden mogelijk vergoed door uw zorgverzekeraar.