Littekens
Sommige mensen hebben last van storende littekens op het gezicht of lichaam na bijvoorbeeld een ongeval, of hebben last van ontsierende acne littekens, zoals bijvoorbeeld putjes in het gezicht. Littekens ontstaan vaak nadat er een beschadiging is opgetreden in de diepere huidlaag, namelijk de lederhuid. Om deze beschadiging te dichten, moet de huid bindweefsel aanmaken. De bindweefselcellen zorgen ervoor dat het gat vanuit de randen gedicht wordt. Deze bindweefselcellen bestaan voornamelijk uit collageen. Hoe groter de beschadiging, hoe langer de huid doet over het genezingsproces en hoe meer kans er is op een litteken. In het begin is het litteken nog vrij kwetsbaar en kan het wat zacht en rood zijn. Langzamerhand wordt ook dit weefsel steeds beter doorbloed, zal het sterker worden en zal de roodheid afnemen. Als het wondgenezingsproces wordt verstoord, dan kan er een afwijkend litteken ontstaan.
Voorbeelden van afwijkende littekens:
- Hypertrofische littekens; bij een hypertrofisch litteken krijg je een overproductie van bindweefsel, waardoor het weefsel boven het normale oppervlakte uit groeit of verdikt is. Dit kan jeuk of pijn geven. Deze vorm van littekens komen veel voor bij jonge mensen, rossige of juist donkere mensen en met name bij brandwonden.
- Atrofische littekens; een litteken dat wat verzonken is in de huid. Dit komt vaak door een verminderde aanmaak van bindweefsel. Er ontstaat alleen een dun laagje huid.
- Stiae; ziet er uit als paralel op elkaar lopende, vaak wat atrofische littekens, die ontstaan na het in korte tijd oprekken van de huid. Denk hierbij aan zwangerschap, groeispurt, overgewicht etc. Striae is een ‘scheur’ in de huid en ziet er in eerste instantie paarsig of fel rood uit, na een bepaalde periode kunnen deze littekens weer lichter kleuren.
- Keloid; bij een keloid litteken ontstaat er een abnormale ontwikkeling van bindweefsel, waardoor het weefsel ruim boven het huidoppervlak door groeit. Het ziet er vaak uit als een wat glanzend hard litteken die wat paarsig tot donker kan zijn. Deze vorm van littekenweefsel komt voornamelijk voor bij mensen met een donker huidtype.
- Acne littekens; deze littekens kenmerken zich vaak door putjes, gaatjes en een onregelmatige huidstructuur met bruin en/of rode vlekjes. Vaak ontstaan deze na een ontsteking waarbij er weefselbeschadiging is ontstaan. Deze littekens komen veelal in meerdere mate voor op wangen, kin, slapen en schouders.
Hoe eerder een ontsierend litteken aangepakt wordt, hoe beter. Zodra de huid goed gesloten is en er geen korsten meer op het litteken zitten, kan er in principe al een behandeling ingezet worden om het litteken te verfraaien. Een jaar na ’trauma’ is een litteken op z’n lelijkst. Dit komt omdat het bindweefsel in het litteken nog zo lang door gaat met de aanmaak van collageen cellen en het aanpassen aan de huid (vorming / rijping) en dus nog actief aan het genezen is. Het litteken kan dan nog rood zijn en eventueel verheven, of juist niet. Een jaar of vele jaren later kunnen littekens ook nog verbeteren door behandeling.
Huidanalyse
Met onze Observ 520X huidscanner maken we een gedetailleerd beeld van je huid en krijgen we een goed beeld van het litteken. Ook kunnen we goed het resultaat van onze behandelingen toetsen.
Het behandelen van littekens
Na jarenlange ervaring hebben wij een uniek ‘(Acne)littekens Behandeltraject’ ontwikkeld, speciaal gericht op het effectief aanpakken van diverse soorten littekens.