Elektrische epilatie wordt toegepast bij mensen met ongewenste haargroei in het gezicht, op het lichaam of op bijvoorbeeld een huidtransplantaat. Elektrische epilatie is geschikt voor witte, grijze, blonde en rode haren. Vanwege het tekort aan pigment zijn deze haren niet geschikt voor laserontharing. Voor donkere haren is laserontharing de voorkeursbehandeling aangezien dit een snellere methode is. Elektrische epilatie op donkere haren wordt bij uitzondering toegepast als de laser niet bij het te behandelen gebied kan komen, bijvoorbeeld bij haargroei onder de wenkbrauwen. We spreken van overbeharing indien er haren stugger worden en verschijnen op plaatsen waar normaal enkel donshaartjes zitten. Vaak is de achterliggende oorzaak een overgevoeligheid voor mannelijke hormonen, ook al heb je daar slechts een gemiddelde hoeveelheid van. Overbeharing komt vaak voor bij vrouwen, met name na de overgang. Soms wordt het veroorzaakt door medicijngebruik of een verstoring in de hormoonbalans. Overbeharing wordt vaak als cosmetisch storend ervaren en kan schaamte of onzekerheid veroorzaken. Bij elektrische epilatie worden haren met een klein naaldje één voor één door middel van warmte vernietigd. Wij behandelen doorgaans met de ‘Flash’ methode. Dit is een supersnelle methode die ongeveer 1 sec. per haartje duurt. Dit is minder pijnlijk en de behandeltijd is een stuk korter.
Welke indicaties kunnen worden behandeld?
- Witte, blonde, rode of grijze haren
- Donkere (of lichte) haren onder de wenkbrauwen
- Haren op een transplantaat
Hoe werkt elektrische epilatie?
Wij behandelen in veel gevallen met de ‘Flash’ methode. Dit is een snelle (thermolyse) techniek die in een honderdste van een seconde werkt. Door het toepassen van deze methode wordt er geen huidschade waargenomen, waardoor je na de behandeling vrijwel niets aan de huid ziet. Enkel wat tijdelijke roodheid. Bij de wat dikkere haren wordt de ‘Blend’ methode ingezet. Dit is een combinatie van twee verschillende manieren van opwarmen van de haar (thermolyse en elektrolyse), en gaat wat trager dan de Flash methode. De dikkere haar heeft hierdoor wat meer tijd om op te warmen en goed vernietigd te worden. Bij beide technieken wordt een heel dun geïsoleerd naaldje langs het haartje in de haarfollikel gebracht, waarna er 1 of 2 kleine stroompulsen gegeven wordt. Dit zul je ervaren als een kort steekje. Vervolgens laat het haartje los en wordt deze met een pincet verwijderd. Al met al gaat de behandeling zelf vrij vlot. Omdat er per keer maar één haarzakje wordt uitgeschakeld zijn er meer behandelingen nodig. Bovendien moet elk haartje een aantal keren behandeld worden met enkele weken tussen elke behandeling. Daarom is elektrische epilatie een tijdrovend methode.

Tijdens het eerste gesprek zal de huidtherapeut bepalen welke ontharingsmethode voor jou het meest geschikt is. Het is belangrijk dat de huidtherapeut jouw haren goed kan zien en beoordelen. Zij zal aangeven wat je kunt verwachten van de behandeling en van het resultaat. Tevens worden de mogelijke bijwerkingen, de kosten en de eventuele vergoeding door jouw ziektekostenverzekeraar besproken. Er zijn een aantal voorwaarden:
- Je mag de haren 4 tot 6 weken voorafgaand aan de behandeling niet harsen, epileren of verwijderen door middel van de touwtjes methode.
- Je mag de haren wel scheren of knippen. Echter mag je tot 4 dagen vóór de behandeling de haren niet meer scheren of knippen. De haren moeten voor de Huidtherapeut namelijk zichtbaar zijn om het naaldje in de huid te kunnen brengen en met een pincet uit de huid te trekken.
In sommige gevallen vragen wij je gedurende de behandeling een elektrode in de hand vast te houden. Deze moet je vasthouden omdat we werken met stroom en een stroomkring moet altijd rond zijn. De huidtherapeut zal alle haartjes afzonderlijk behandelen. De behandeling kan als gevoelig worden ervaren, maar wordt in de meeste gevallen zeer goed verdragen. Indien je de behandeling gevoelig vindt, kan je eventueel de huid vooraf verdoven met EMLA-crème. Deze kan je op recept krijgen bij jouw huisarts. De crème moet je 45 minuten vóór de behandeling dik aanbrengen. Voor optimale werking van de crème zou je deze kunnen afdekken met een huishoudfolie.
Na de behandeling kan de huid rood en plaatselijk iets gezwollen zijn, dit kan 1 tot 2 dagen duren. In de meeste gevallen trekt de roodheid na enkele uren weg. Tussen de behandelingen door mag je de haren scheren of knippen. Tot 4 dagen vóór de volgende behandeling mag je de haren niet meer scheren of knippen. Gedurende twee dagen na de behandeling moet je de zon vermijden, dit i.v.m. de kans op het ontstaan van vlekjes en is het belangrijk de huid enige tijd te beschermen tegen de zon met minimaal factor 30.
In eerste instantie zullen de haren minder snel groeien en dunner worden. Na verloop van tijd zullen de meeste haren niet meer terugkomen. De mate van overbeharing en de oorzaak kunnen bepalend zijn voor het uiteindelijke resultaat van de behandeling. Soms is het nodig om af en toe een nabehandeling te ondergaan om het resultaat te behouden.
Het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van de hoeveelheid haren en de grootte van het behandelgebied. De huidtherapeut zal tijdens het eerste gesprek een schatting van het aantal benodigde behandelingen voor je maken.
De behandelfrequentie is afhankelijk van de hoeveelheid haren en de grootte van het behandelgebied. De behandelfrequentie kan variëren van 1 tot 4 weken, op langere termijn zelfs 2 tot 3 maanden. In principe zal elektrische epilatie 1 keer per week kunnen plaats vinden, indien er veel haren aanwezig zijn of er sprake is van een groot behandelgebied. Indien er minder haren aanwezig zijn kan de behandelfrequentie variëren.
Over het algemeen wordt elektrische epilatie in het gezicht vergoed door jouw zorgverzekeraar vanuit de aanvullende verzekering. Je kan hierover informatie inwinnen bij jouw eigen zorgverzekeraar. Huidkliniek Twente is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en al onze huidtherapeuten staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici. Je krijgt vooraf altijd een prijsopgave tijdens het intakegesprek. Klik hier voor meer informatie over vergoedingen.