Huidoneffenheden verwijderen

Heb jij huidoneffenheden die je graag verwijderd wil hebben? Een huidskleurige pukkel, bultje of bultjes met pigment? Bijvoorbeeld steelwratjes (fibromen) of ouderdomswratten? Dit zijn onschuldige ‘aangroeisels’ van de huid die wij goed kunnen behandelen door middel van coagulatie, PlexR, curretage of met de PiQo4 Picolaser. Deze goedaardige huidtumoren komen voornamelijk voor bij volwassenen in de hals, de oksels, op de romp of rondom de ogen en veroorzaken geen pijn of jeuk. De meeste mensen vinden ze echter cosmetisch storend. Na de behandeling blijft er een zeer oppervlakkig korstje over dat over het algemeen snel en zonder litteken geneest.

Vaak is er maar 1 behandeling nodig!

Welke indicaties kunnen worden behandeld?

Gerstekorrels (milia)

Milia zijn hele kleine, onschuldige witte ronde bultjes in het gelaat, vaak rondom de ogen. De oorzaak is niet duidelijk. Mogelijk is er een verstopping van talgklier uitvoergangetjes in de opperhuid zonder ontstekingsreactie, zoals bij acne. Milia worden verwijderd door elektrocoagulatie óf door ze heel licht in te prikken met een steriele naald en de inhoud te verwijderen. De huid geneest snel en zonder littekens. Deze behandeling wordt vaak vergoed.

Steelwratjes (fibromen)

Fibromen zijn veel voorkomende steelwratjes, vaak gelokaliseerd in de hals of onder de oksels en soms in de liezen of op het ooglid. Meestal voelen ze zacht aan en zijn ze iets gesteeld, soms gepigmenteerd. Andere benamingen zijn fibroma molle, fibroma pendulans, acrochordon of skin tag.

• Ouderdomswratten (verruca seborrhoica)

Dit zijn veel voorkomende niet-virale wratten die een bloemkoolachtige structuur hebben. Vaak voelen ze fluweelachtig aan of zijn ze juist wat ruwer. Ze zijn in veel verschillende varianten van lichtbruin tot heel donkerbruin. Een ouderdomswrat ontstaat meestal op volwassen leeftijd en meestal vanaf het 50 ste jaar. Vaak zijn er meerdere wratten te vinden bij 1 persoon en de plekken waar ze vaak voorkomen zijn de slapen of de romp.

Dermatosis papulosa nigra (ouderdomswratjes bij de donkere huid)

Dit zijn kleine donkerbruin tot zwart gekleurde verheven plekjes, die vooral voorkomen bij mensen met een gepigmenteerde huid. De voorkeursplaatsen voor de vlekjes zijn het gelaat en de hals. De bultjes geven geen pijn of jeuk en kunnen worden weggebrand met coagulatie. Na deze behandeling blijft dan een zeer oppervlakkig korstje over dat over het algemeen snel en zonder litteken geneest.

Talgklierhyperplasie

Talgklierhyperplasie betekent letterlijk een zichtbare vergroting van de talgkliertjes in de huid. Deze volkomen onschuldige huidaandoening komt nogal eens voor bij de ouderwordende huid, waarbij zonblootstelling ongetwijfeld een belangrijke rol speelt. Daarom zien we de huidafwijking voornamelijk in het gezicht. We zien meerdere kleine, gele, ietwat gelobde bultjes. De bultjes geven geen pijn of jeuk en kunnen worden weggebrand met coagulatie. Na deze behandeling blijft dan een zeer oppervlakkig korstje over dat over het algemeen snel en zonder litteken geneest.

Syringomen (bultjes rond de ogen)

Syringomen zijn kleine, goedaardige bultjes die uitgaan van de zweetkliertjes. Verreweg de meeste syringomen worden aangetroffen op de onderoogleden. Deze kunnen we tevens goed behandelen door middel van coagulatie.

• Xanthelasma (cholesterol ophopingen rondom de ogen)

Xanthelasma zijn gelige, ovale plekken, meestal gelokaliseerd rond de ogen. Het zijn plaatselijke vetbultjes die soms worden gezien bij mensen met een te hoog cholesterol. Vaak lukt het bedekken met camouflagemiddel niet voldoende en worden de plekjes als cosmetisch storend gezien.

Dermale Naevi (goedaardige moedervlekken)

Dit zijn verdikte bindweefselbultjes die iets lichtbruin van kleur kunnen zijn. Soms groeit er een haartje uit. Ze worden ook vaak pukkels of heksenpukkel genoemd en bevinden zich vaak in het gezicht op de bovenlip, kin of neus. Wij kunnen deze eenvoudig verwijderen met de PlexR of de pigmentlaser. Soms is een verwijzing van uw huisarts of dermatoloog nodig.

• Actinise keratosen (premaligne; op verwijzing)

Dit zijn veel voorkomende ruwe, rode onregelmatige plekjes op de huid veroorzaakt door zonschade. Vaak zitten er kleine schilfertjes op. Ze komen voornamelijk voor op de aan de zon blootgestelde delen van de huid. We zien ze in het gezicht, op de handen, de onderarmen, het decolleté en bij mannen vaak op het kale hoofd. Huisartsen verwijderen niet altijd deze plekjes; het geeft een zéér kleine kans tot ontaarden in huidkanker. Soms geven de plekjes klachten en gaan ze bijvoorbeeld bloeden of geven ze pijnklachten. Wij kunnen de plekjes goed verwijderen met de PlexR methode of TCA peeling. Vaak blijft er een klein littekentje achter. De plekjes moeten namelijk voldoende diep behandeld worden.

Hoe werkt een behandeling om huidoneffenheden te verwijderen?

Bij coagulatie gebruiken wij een apparaat die heel gecontroleerd het overschot aan huid weg brandt. Dit kan door een soort lusje tegen de huid aan te houden of door een minuscuul naaldje in de huid te brengen en daar de huid te verhitten. Elke indicatie vraagt om een specifieke methode om het beste resultaat te krijgen. De PlexR produceert een soort bliksempje, waardoor de huid plaatselijk verdampt in een gas. Dit zorgt voor afname van huidoverschot en geeft een verstrakking in het bindweefsel. Bij curretage wordt het overschot aan huid met een scherpe, steriele lepel of schaartje, geschaafd of geknipt. Dit is een zeer snelle methode om bijvoorbeeld fibromen en ouderdomswratten ter verwijderen en bovendien het minst gevoelig.

Meteen een nieuw afspraak ingepland

“Super prettige sfeer in een geweldig pand waar we goed en vriendelijk zijn ontvangen en Zeer professioneel advies hebben gekregen.. Meteen voor volgende maand een afspraak ingepland..”

Kim

Dezelfde dag nog geholpen

“Perfect ontvangen , direct geholpen zelfde dag nog , vriendelijke mensen, leuke sfeer, zeer goed resultaat, niet tot nauwelijks pijnlijk. Zeker een aanrader en ga zeker terugkomen.”

Rohan

Snel en professioneel

“Duidelijke uitleg en vriendelijk personeel! Snel en professioneel qua behandeling, fijn dat ik jullie heb gevonden!”

Sherida

Heel tevreden

“Heel tevreden met de behandeling door Anouk, ongewenste plekjes op gezicht en hals weggehaald.”

Ineke

Vriendelijk, duidelijk, correct en efficiënt

“Goede voorlichting. Vriendelijk, duidelijk, correct en efficiënt. Prachtig gebouw, mooi ingericht en gastvrij, koffie naar keuze.”

Esther

Tijdens het eerste gesprek zullen we bepalen of jouw huid en de gewenste plekjes geschikt zijn voor deze behandeling en wat het te verwachten resultaat zal zijn. Er zijn een aantal voorwaarden die we met je gaan bespreken:
- De huid mag niet zongebruind zijn door de zon of zonnebank of zelfbruiner. Een te gebruinde huid kan na een laserbehandeling lichte of donkere verkleuringen gaan vertonen. Het is het daarom belangrijk de huid gedurende 6 weken met een zonnebrandcrème, met minimaal beschermingsfactor 30, goed tegen zonlicht te beschermen. Het liefst meerdere malen per dag. Dit helpt om verkleuring van de huid te voorkomen. Bij geringe zonkracht is dit uiteraard minder noodzakelijk.
- Alle behandelmethoden worden veelal goed verdragen. Indien je de behandeling gevoelig vindt kan je eventueel de huid vooraf verdoven met EMLA-crème. Deze kan je op recept krijgen bij jouw huisarts. De crème moet je 45 minuten vóór de behandeling dik aanbrengen. Voor een optimale werking van de crème zou je deze kunnen afdekken met een huishoudfolie. Ook kan je eventueel een uur voor de behandeling een pijnstillend middel innemen.

Wij vragen je op de dag van de behandeling geen camouflagecrèmes op het te behandelen huidgebied aan te brengen. We kiezen de juiste behandelmethode, afgestemd op jouw type huid. De behandeling kan gevoelig zijn, het kan warm aanvoelen.

Na de behandeling wordt de huid soms gekoeld om de hitte uit de huid te halen. De huid kan dezelfde dag nog rood en plaatselijk gezwollen zijn. Op de behandelde huid blijft een zeer oppervlakkig korstje over, dat over het algemeen snel en zonder litteken geneest. Het is belangrijk de korstjes niet te laten weken en er niet aan te krabben in verband met littekenvorming en infectie. Behandel de huid voorzichtig omdat deze erg kwetsbaar is nadien. Laat de huid zoveel mogelijk met rust. Voorzichtig wassen mag wel maar zorg dat de huid drooggedept wordt. Vaak is de huid gedurende 2 tot 3 maanden wat roze van kleur, dit trekt vanzelf weg. Eventueel kan je Alhydran gebruiken; een crème die zorgt voor een goed huidherstel. Voor het gezicht hebben we een camouflerende make-up met SPF 30 beschikbaar. Het is belangrijk de huid gedurende 6 weken met een zonnebrandcrème, minimaal beschermingsfactor 30, goed tegen zonlicht te beschermen. Het liefst meerdere malen per dag.

Enkele dagen na de behandeling zal er een oppervlakkig korstje ontstaan, deze zal binnen enkele dagen genezen. Nadat het korstje genezen is zal de huidoneffenheid vlak zijn. Echter kunnen er in de loop der jaren nieuwe huidoneffenheden ontstaan, deze kunnen niet voorkomen worden.

Het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van de soort en hoeveelheid huidoneffenheden. In vele gevallen is dit slechts 1 tot 2 behandelingen. Vaak kunnen we per behandeling tot zo’n 25 plekjes behandelen. De huidtherapeut zal dit tijdens het eerste gesprek met u bespreken.

Voor alle behandelmogelijkheden geldt een behandelfrequentie van 6 weken. Dit is wederom afhankelijk van de soort en hoeveelheid huidoneffenheden.

Over het algemeen word het verwijderen van huidoneffenheden in het gezicht vergoed door jouw zorgverzekeraar vanuit de aanvullende verzekering. Je kan hierover informatie inwinnen bij jouw eigen zorgverzekeraar. Huidkliniek Twente is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en al onze huidtherapeuten staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici. Je krijgt vooraf altijd een prijsopgave tijdens het intakegesprek. Klik hier voor meer informatie over vergoedingen.

Klik hier voor meer informatie over de tarieven.

Heb je verder nog vragen, neem dan gerust contact met ons op!

VOOR EN NA RESULTATEN HUIDONEFFENHEDEN VERWIJDEREN

Druk op de pijltjes om de volgende foto's te zien.