Pigmentlaserbehandeling

Met de PiQo4 Picolaser, kunnen we pigmentvlekken verwijderen. Bruine vlekken, zonnevlekken, Lentigo solaris, Melasma, Cafe au lait, donkere kringen onder de ogen en ander pigment. Zowel in het gezicht als op het lichaam. We zien bijvoorbeeld ook vaak pigmentvlekken op de handen door de zon. De PiQo4 Picolaser is op dit moment de beste laser op de markt die deze vlekken kan verwijderen en de huid weer egaal kan maken.

Welke indicaties kunnen worden behandeld?

  • Ouderdomsvlekken (lentigo solaris)
  • Zonschade
  • Hyperpigmentatie
  • Postinflammatoire hyperpigmentatie
  • Zwangerschapsmasker (melasma)
  • Poikiloderma van civatte
  • Sproeten
  • Café-au-lait vlek

Hoe werkt een laserbehandeling voor pigmentvlekken?

De Picolaser PiQo4 produceert licht met energie. Deze puls van zéér korte duur (nanoseconden en picoseconden) wordt door de specifieke golflengte van het laserlicht alleen door het teveel aan pigment in de huid opgenomen, waarna het zeer selectief ten gronde gaat. De laser is selectief en beschadigd ander structuren in de huid niet.

PicoFractional voor skintoning en huidverjonging

Bij de PicoFractional methode maken we gebruik van een puls die opgesplitst wordt in heel veel kleine pulsjes. Hiermee behandelen we de huid gelijkmatig en kunnen we de huidteint in zijn geheel egaliseren. Het gehele gezicht wordt behandeld in verschillende ‘passes’. Soms met een accent op bepaalde delen die minder egaal zijn. Tevens verbetert het de huidtextuur. De behandeling is vrijwel pijnloos en geeft nadien een roodheid die ongeveer een uurtje aanhoudt.

Voor de behandeling

Tijdens het eerste gesprek zullen we bepalen of uw huid geschikt is voor deze behandeling en wat het te verwachten resultaat zal zijn. Er zijn een aantal voorwaarden die we met u gaan bespreken:
– Uw huid mag niet zongebruind zijn door de zon of zonnebank of zelfbruiner. Een te gebruinde huid kan na een laserbehandeling lichte of donkere verkleuringen gaan vertonen. Het is daarom belangrijk uw huid gedurende 6 weken met een zonnebrandcrème, met minimaal beschermingsfactor 30, goed tegen zonlicht te beschermen. Het liefst meerdere malen per dag. Dit helpt om verkleuring van de huid te voorkomen. Bij geringe zonkracht is dit uiteraard minder noodzakelijk.
– Sommige medicijnen maken de huid gevoeliger voor licht waardoor er blaren en littekens kunnen ontstaan. Onder andere antibiotica kunnen lichtovergevoeligheid geven. Uw medicijngebruik is daarom belangrijk om te melden.

De laserbehandeling

Wij vragen u op de dag van de behandeling geen camouflagecrèmes op het te behandelen huidgebied aan te brengen. Deze crèmes houden laserstralen tegen waardoor de behandeling minder werkzaam wordt. U krijgt een bril op om uw ogen te beschermen tegen het laserlicht. We kiezen de juiste instelling, afgestemd op uw type huid en pigmentvlekken. De behandeling kan gevoelig zijn, het voelt alsof een warm elastiekje tegen de huid aan schiet als ‘prikjes’. Men verdraagt dat meestal goed. U kunt gerust een uur voor de behandeling een pijnstillend middel innemen, maar meestal zal dat niet nodig zijn.

Na de laserbehandeling

We koelen de huid om hitte uit de huid te halen. Er ontstaat enige roodheid en zwelling van het behandelde gebied. Om dit te beperken raden we aan de huid dezelfde dag nog een aantal keren 10 minuten te koelen. Soms kan, met name in het gezicht, een zwelling ontstaan die enkele dagen aanhoudt. Er zullen in de dagen na de behandeling kleine donkere korstjes of schilfertjes ontstaan die vanzelf los zullen laten. Eerst worden de pigmentvlekken dus aanzienlijk donkerder. Aan deze korstjes mag u niet krabben in verband met littekenvorming en infectie. Behandel de huid voorzichtig omdat deze erg kwetsbaar is nadien. Laat de huid zoveel mogelijk met rust. Voorzichtig wassen mag wel maar zorg dat de huid drooggedept wordt. Tot een week na de behandeling worden activiteiten die de huiddoorbloeding stimuleren (sporten, sauna, hete baden, etc.) afgeraden.

Te verwachten resultaat

Het doel van de behandeling is het verminderen van bruine verkleuringen van de huid zoals ouderdomsvlekken, zonnevlekken en melasma. Oppervlakkig gelegen pigmentvlekken zullen over het algemeen 1 tot 3 behandelingen nodig hebben om te verdwijnen. Behandelingen vinden met een tussenpozen van 4 weken plaats. Sommige vlekken reageren niet of alleen gedeeltelijk, zelfs na meerdere behandelingen. Belangrijk is om factoren die de terugkeer van de overmatige pigmentatie te bevorderen (zoals zonblootstelling) te vermijden, zelfs wanneer de vlekken aanvankelijk verdwenen zijn.

Aantal benodigde behandelingen

Hoe vaak behandeld moet worden is onder andere afhankelijk van de grootte van de aandoening. Tevens is de hoeveelheid en diepte van het pigment dat gelaserd moet worden van belang. In het gezicht ligt het gemiddelde van een behandeling tussen 1-3 behandelingen. Sommige andere afwijkingen moeten vaker behandeld worden. 

Behandelfrequentie

De behandelfrequentie is afhankelijk van de genezing van de huid. Meestal wordt er 4 weken tussen de behandelingen aangehouden zodat we het resultaat van de vorige behandeling goed kunnen beoordelen.

Kosten en vergoeding

Soms wordt een pigmentlaserbehandeling in het gezicht vergoed door uw zorgverzekeraar vanuit de aanvullende verzekering. U kunt hierover informatie inwinnen bij uw eigen zorgverzekeraar. Huidkliniek Twente is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en al onze huidtherapeuten staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici. U krijgt vooraf altijd een prijsopgave tijdens het intakegesprek. Klik hier voor meer informatie over vergoedingen en tarieven.

Heeft u verder nog vragen over deze behandeling, neem gerust contact met ons op!