Acne

Heb jij last van pukkels en/of puistjes, rode vlekjes en een vette huid? Dan heb je waarschijnlijk last van een vorm van acne. Onze huid bevat erg veel talgklieren die de huid soepel houden door het produceren van talg. De grootste talgklieren komen voor op het gezicht, de behaarde hoofdhuid en de bovenste delen van de borst en rug. De meeste talgkliertjes monden uit in een haarzakje. Acne ontstaat door een toename van hormonen in het lichaam waardoor er o.a. een verhoogde talgklierproductie ontstaat en een toename van de verhoorning van de opperhuid, waardoor er een verdikte opperhuid ontstaat. Hierdoor hoopt het  talg op in de talgklieren en vormt er een verstopping. Daarnaast zorgt de Propionibacterium acnes bacterie ervoor dat het volle talgkliertje gaat ontsteken, waardoor het talgkliertje scheurt en er huidbeschadiging optreed.

Hoe ontstaat acne?
Acne komt vaak voor aan het begin van de ontwikkelingsfase van de mens: de puberteit. De veranderingen van onze hormonen hebben dan veel invloed op ons lichaam en vooral op onze huid. Het mannelijk geslachtshormoon, dat bij zowel mannen als vrouwen aanwezig is, zorgt voor een verhoging van de talgproductie waardoor de huid vetter wordt en sneller verstopt. Na de puberteit neemt acne meestal vanzelf af. In sommige gevallen komt het helaas voor dat acne blijft terugkomen of het ontstaat pas tijdens of na de adolescentie. Het is in alle gevallen mogelijk om acne aan te pakken en hopelijk te verhelpen met behulp van onze acnebehandeling en het gebruik van de juiste producten voor thuis.

Verschillende vormen van acne:

Acne Vulgaris
Dit is de meest voorkomende vorm van acne. Deze ontstaat zoals eerder gezegd, vaak tijdens de puberteit en in enkele gevallen begint het pas na de adolescentie. Acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Deze vorm van acne is erg goed te behandelen.

Acne Conglobata
Deze vorm van acne komt voornamelijk voor bij mannen en vaak blijft de aandoening bestaan na het 20e jaar. Deze vorm van acne is ernstig omdat de ontstekingen van deze aandoening veel heftiger zijn dan bij acne vulgaris. Vaak heeft het gezicht, rug, schouders en de borst het meest te verduren. Het gezicht is over het algemeen minder aangedaan dan de overige plekken op het lichaam. Het vervelende van acne conglobata is dat er abcessen en/of grote knobbels onderhuids ontstaan die na genezing ontsierde littekens achterlaat.

Hidradenitis Suppurativa (acne inversa/ectopica)
Dit is een variant van acne op ongewone plaatsen, zoals de oksels, de liezen en op de billen. Het kan zeer ernstig zijn. De steeds terugkerende ontstekingen en abcessen kunnen de patiënt veel ongemak bezorgen. Deze vorm van acne komt meestal voor na het 20e levensjaar. Hidradenitis is vaak zeer goed te behandelen met behulp van acne behandelingen en eventueel laserontharing. Hierdoor is het mogelijk Hidradenitis Suppurativa goed onder controle te houden!

Acne Comedonica
Deze vorm van acne komt vooral voor bij jonge vrouwen die een lichte vorm hebben van acne vulgaris. Deze mensen kunnen lichtelijk geobsedeerd raken door deze aandoening, dat elk puistje wordt uitgeknepen of opengekrabd waardoor de ontsteking erger wordt en er uiteindelijk littekens ontstaan.

Acne Excoriée des jeunes filles
Hierbij is er vaak eigenlijk geen echte verstoring van de talgklieren aanwezig. Dit beeld komt vaak voor bij jonge vrouwen. Bij deze aandoening denkt men dat er bultjes zijn, die vervolgens kapot gekrabd worden met littekenvorming als gevolg. Het krabben is vaak dwangmatig en wordt soms onbewust gedaan. Ook indien er wel een vorm van Acne Vulgaris is kan er dwangmatig gepulkt en gekrabd worden waardoor dit beeld (mede) kan ontstaan.

Favre Racouchot
Hierbij zijn er multipele comedonen (mee-eters) op de jukbeenderen te zien bij een zonbeschadigde huid. Deze variant is vooral te zien bij ouderen vanaf 60 jaar met een blanke huid. De waarschijnlijke oorzaak hiervan is jarenlange blootstelling aan de zon.

Observ
Voorafgaand aan een acne behandeling maken wij foto’s van jouw huid met ons huidanalyseapparaat de Observ 520. Met dit apparaat maken we een huidscan en kunnen we een completer en duidelijk beeld krijgen van wat er zich afspeelt in de huid. De Observ geeft o.a. overactieve talgklieren weer en of ze verstopt zitten. Daarnaast kunnen we duidelijk zien of de Propionibacterium acnes aanwezig is in de talgklieren en waar op het gezicht deze zich bevindt. Deze bacteriën produceren van nature porfyrine, een eiwit dat helderrood fluoresceert en daardoor mooi terug te zien is op de huidscan. Deze bacterie draagt aanzienlijk bij aan het ontstaan van acne, en kan door weergave hiervan effectief aangepakt worden.

Hoe kunt u acne behandelen?
Acne is een huidaandoening die in de meeste gevallen erg goed behandeld kan worden. De behandelingsmogelijkheden staan hieronder beschreven.

De acnetherapie bestaat uit twee onderdelen:

1. ZO Skin Health Acnebehandeling

– Iedere 2-4 weken een acnebehandeling

2. ZO Skin Health Behandelproducten voor thuis

– Effectieve behandelproducten voor thuis

Tijdens de dieptereiniging in de praktijk worden onder andere de comedonen verwijderd. Het helpt de huid te zuiveren en uitslag te voorkomen. Tijdens de gehele behandeling worden de professionele producten van ZO Skin Health gebruikt. Hierdoor herstelt de huid snel na de behandeling en ben je direct weer toonbaar. De thuisbehandeling zorgt voor het dunner maken van de opperhuid, werkt talgoplossend, vermindert de talgproductie en gaat bacteriën tegen. Meer dan 50% van de behandeling doe je dus thuis! De producten zijn géén verzorgingsproducten maar behandelproducten. De werkzaamheid is wetenschappelijk aangetoond en bewezen. 

Bij een peeling wordt het bovenste laagje van de huid verwijderd met behulp van vloeistoffen die met een kwastje of gaasje op de huid worden aangebracht. Deze werkstoffen laten de dode huidcellen afschilferen. Bij acne kiezen we vaak voor peelings die salicylzuur bevatten. Salicylzuur is met name bij acne geschikt omdat het talg kan oplossen en verstopping van de talgklier tegen gaat. Het heeft een ontstekingsremmende werking en de huid zal hierdoor al na enkele behandelingen minder rood zijn. Wij adviseren salicylzuur ook thuis te gebruiken in de huidverzorgingsproducten die wij aanbieden. De concentratie moet minstens 2% zijn om werkzaam te zijn. Het beste is salicylzuur te combineren met benzoylperoxide. Dit noemt men bij acne het ‘gouden duo’ en is wetenschappelijk werkzaam bewezen.

Het thuis gebruiken van juiste producten is naast de acnebehandeling in de praktijk erg belangrijk om tot een mooi en succesvol resultaat te komen. 50% van de behandeling doe je dus thuis! Door consequent productgebruik met de voor jouw huidtype geschikte producten, wordt het eindresultaat veel vlotter bereikt en kun je het bereikte resultaat ook onderhouden. Bij Huidkliniek Twente werken we uitsluitend met merken waar we 100% achter staan en waarvan we kunnen garanderen dat bij juist gebruik een mooie huidverbetering behaald kan worden. Namelijk producten van ZO Skin Health en Colorscience. In deze producten zitten o.a. werkzame stoffen als salicylzuur en benzoylperoxide die ervoor zorgen dat de opperhuid dunner gemaakt wordt, overtollig talg wordt opgelost en de talgproductie afgeremd wordt. Daarnaast worden ook bacteriën aangepakt door een zuurstofrijk milieu op de huid te creëren, iets waar bacteriën niet van houden. Het samenvoegen van deze 2 middelen levert een wetenschappelijk aangetoonde gouden combi bij het aanpakken van acne.

Het dunner maken van de opperhuid zorgt voor een hogere gevoeligheid voor UV straling. Heel belangrijk is dus ook het gebruik van een zonbescherming met minimaal SPF 30 in zowel de zomer als de winter maanden, om ontstaan van pigmentvlekjes en huidveroudering te voorkomen. Daarnaast wordt door invloed van de zon de opperhuid dikker, waardoor er zich steeds meer talg in de huid ophoopt die tot een acne uitbraak kan leiden. Door transpireren, vegen en wrijven en de zuurtegraad van de huid, is de bescherming na 2 uur zo ver afgenomen dat bijsmeren noodzakelijk is. Wij adviseren de Colorscience of de ZO Skin Health zonbeschermers om hun uitstekende beschermingsmechanisme en omdat het geen irriterende ingrediënten bevat. Het is lastig in de winkel een zonbescherming te vinden die geen alcohol of parfum bevat. Alcohol en parfums kunnen jouw huid irriteren, helemaal in combinatie met behandelingen in de praktijk. In poedervorm hebben wij daarnaast de minerale Colorescience Sunforgettable met SPF 30; zo blijft u make-up uitstekend zitten en hoef je enkel bij te poederen.

Er is helaas nog weinig wetenschappelijk bekend over de relatie tussen voeding en het ontstaan van acne. Zo’n 25% kan ontstaan door verkeerde voeding. De overige 75% ontstaat door stress, hormonale schommelingen, onvoldoende slaap of een verkeerde huidverzorging. Onderzochte voedingsmiddelen zijn o.a. veelvuldig gebruik van zuivelproducten i.v.m. de hormonen die de koe aanmaakt in de zwangerschap. Deze kunnen ervoor zorgen dat de talgproductie in de huid toeneemt, wat weer acne veroorzaakt. Deze hormonen kunnen ook in bepaalde vleessoorten aanwezig zijn. Daarnaast zijn producten met hoog glycemische suikers (enkelvoudige koolhydraten) onderzocht. Deze zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Een hoog bloedglucosegehalte zorgt ervoor dat talgklieren meer talg gaan aanmaken, wat tot verstopte poriën kan leiden. Onderzochte middelen waarmee een eventuele verbetering van de acne te verkrijgen is, zijn o.a. vitamine a-zuur, omega-3 vetzuren, zink, vitamine E & C (antioxidanten), selenium en het drinken van voldoende water. Eet gezond en gevarieerd, en verminder bij een acne huid de inname van voedingsmiddelen die een trigger aan de huid kunnen geven om acne te veroorzaken of verergeren.

Make-up uit de winkel zorgt er vaak voor dat de poriën verstoppen. Dit werkt de behandeling tegen. Medische camouflage zorgt ervoor dat de huid niet verstopt en helpt de huid herstellen na de behandeling. Daarnaast beschermt het de huid ook tegen de zon door toevoeging van SPF en biedt het een mooie dekking van verschillende gradaties om eventuele roodheid of vlekjes te camoufleren, of om alleen een frissere huid teint te verkrijgen. Wij hebben Lycogel en Colorscience; dekkende en gemiddeld dekkende foundations die SPF 30 bevatten.
Daarnaast werken wij ook met Delilah, een make-up merk dat vaak wordt gebruikt in de mediawereld. Delilah is daarnaast non-comedogeen en dus ook goed te gebruiken bij een acne-gevoelige huid.