Grove poriën

Iedere huid bevat poriën. Poriën zijn de openingen van de talg- en zweetklieren en zijn erg belangrijk voor het verspreiden van talg en zweet op onze huid. Talg zorgt ervoor dat de huid soepel blijft, niet uitdroogt en vormt een barrièrelaag op de huid om te helpen beschermen tegen infecties. De meeste poriën zijn erg klein en vallen niet op. Soms kunnen poriën in het gelaat vergroten of opvallender worden. Dit kan verschillende redenen hebben. Grove poriën komen het meest voor op de neus, het gedeelte van de wangen naast de neus en de kin.

Hoe ontstaan grove poriën?
Of je aanleg hebt voor het krijgen van grove poriën is vaak genetisch bepaald. Een toename van de talgproductie en verdikking van de opperhuid, onder invloed van hormonale schommelingen, kunnen ervoor zorgen dat de poriën verstopt raken en dit kan de porie wat oprekken waardoor hij opvallender wordt. Dit kan ook ontstaan door verstopping door make-up. Daarnaast kunnen grove poriën ontstaan als de huid verouderd en zijn elasticiteit verliest. Doordat de huid wat zakt ontstaat er meer rek op, wat de poriën meer zichtbaar maakt.

Hoe kan je grove poriën behandelen?
Grove poriën kunnen door sommigen als storend en ontsierend worden ervaren. Gelukkig zijn er een aantal behandelmogelijkheden om grove poriën wat te verfijnen en te voorkomen dat ze groter worden.

Het thuis gebruiken van de juiste producten is erg belangrijk om het krijgen van grove poriën zoveel mogelijk te voorkomen en ervoor te zorgen dat het niet verergerd. Door het gebruik van producten met werkzame stoffen, kunnen grove poriën zelfs verfijnen waardoor ze een stuk minder opvallen! Door consequent productgebruik met de voor jouw huidtype geschikte producten wordt het eindresultaat, naast de behandeling in de praktijk, veel vlotter bereikt en kun je het bereikte resultaat dus ook onderhouden. Bij Huidkliniek Twente werken we uitsluitend met merken waar we 100% achter staan en waarvan we kunnen garanderen dat bij juist gebruik een mooie huidverbetering behaald kan worden. Namelijk producten van ZO Skin Health. In deze producten zitten o.a. werkzame stoffen als salicylzuur en benzoylperoxide die ervoor zorgen dat de opperhuid dunner gemaakt wordt, overtollig talg wordt opgelost en de talgproductie afgeremd wordt. Dit zorgt ervoor dat poriën open blijven en voorkomt verstopping. Ook bevatten deze producten vitamine A (retinol). Vitamine A heeft een sterk verjongende en ontstekingsremmende werking op de huid. Het zorgt o.a. voor aanmaak van collageen en verbetert de elasticiteit van de huid. Het zorgt voor huidvernieuwing en verfijning van de poriën.

De Fractionele laser is de nieuwste methode om een grove huidstructuur aan te pakken en huidverbetering te verkrijgen. Bij de Fractionele laserbehandeling maken we gebruik van een laser die een puls geeft in de diepere huidlagen. Deze puls wordt opgesplitst in heel veel kleine pulsjes. Hiermee behandelen we de huid gelijkmatig in verschillende ‘passes’, soms met een accent op bepaalde delen. Het verbetert de huidtextuur en het verjongt de huid door aanmaak van collageen. De laser herstelt de schade in het bindweefsel waardoor o.a. grove poriën verfijnen en minder opvallen. Soms combineren we de behandeling met de TCA Cross techniek; daarbij brengen we op de meest grove poriën plaatselijk een hoge concentratie TCA peeling aan, zie kopje hieronder. Het doel van de behandeling is de huidstructuur te verbeteren en de porië wat af te vlakken zodat hij minder diep wordt. Het mooiste is om de laserbehandeling in kuurverband te doen in 3 tot 4 behandelingen met een interval van 6 weken.

Bij een peeling worden producten gebruikt die de bovenste laag dode hoorncellen aan het huidoppervlak laten verweken. Hierdoor schilferen deze dode huidcellen af en worden de frisse en jonge huidcellen daaronder zichtbaar. Daarnaast stimuleert een peeling de aanmaak van collageen en elastine waardoor bindweefselverjonging optreedt en kan het de talgproductie afremmen. Deze behandeling wordt o.a. ingezet bij acne behandelingen, grove poriën en littekens. Het geeft een sterk verfrissend effect. Een TCA peeling, en met name de TCA cross methode, wordt veel gebruikt voor het behandelen van de meest grove poriën. TCA Cross is een speciale techniek waarbij we een zeer sterke TCA Peeling lokaal aanbrengen op de porie om collageen aanmaak te stimuleren en de scherpe randen van een opgerekte porie te verminderen. Vaak passen we deze behandeling toe in combinatie met een Laserbehandeling (acne) littekens.