Huidveroudering

Heeft u last van een ouder wordende huid? Dit kenmerkt zich vaak door het zien van fijne lijntjes, rimpels, een slapper wordende huid, pigmentvlekken en het ontstaan van goedaardige huidtumoren zoals bijvoorbeeld fibromen of wratten. Factoren die de huidveroudering versnellen zijn o.a. de zon, roken of uw leefstijl. Ook de toenemende leeftijd en genetische factoren spelen een rol. Tijdens het ouder worden zal de huid steeds ‘luier’ worden en zich minder snel herstellen. Cellen die ervoor zorgen dat uw huid er stevig en glad uitziet, zoals collageen en elastine, worden steeds minder geproduceerd en hierdoor verliest de huid zijn stevigheid. Ook zullen de door mimiek ontstane lijntjes en rimpeltjes zich minder goed herstellen waardoor rimpels dieper of opvallender kunnen worden.

Hoe kunt u huidveroudering behandelen?
Wij bieden verschillende behandelmogelijkheden aan om huidveroudering tegen te gaan en eventuele oneffenheden aan te pakken. Tijdens een vrijblijvende intake wordt naar uw huid gekeken en worden er huidanalyse foto’s gemaakt met de Observ 520, zodat er een kijkje in de huid genomen kan worden. Er komt dan duidelijk naar voren waar de probleem gebieden liggen en aan de hand hiervan wordt er een passend behandelplan voor u opgesteld. Om verdere huidveroudering te voorkomen is het belangrijk dat u een gezonde leefstijl heeft, niet rookt, voldoende water drinkt en zich dagelijks goed beschermt tegen de zon.

Zonbescherming is een heel belangrijke therapie bij het voorkomen van huidveroudering. Huidveroudering en pigmentvlekken ontstaan namelijk door zonneschade. Om de ontwikkeling hiervan in de toekomst te voorkomen is dagelijks smeren met minimaal SPF 30, ook in te winter, heel belangrijk. Door transpireren, vegen en wrijven en de zuurtegraad van de huid, is de bescherming na 2 uur zo ver afgenomen dat bijsmeren noodzakelijk is. Bij gevoeligheid voor ontwikkelen van pigmentvlekken adviseren wij u als u buiten bent, uw werkplek dicht bij een raam is of u in de auto zit (glas laat UVA-straling door, wat het pigment activeert), elke twee uur bij te smeren of poederen. Wij adviseren de Colorscience of de ZO Skin Health zonbeschermers om hun uitstekende beschermingsmechanisme en omdat het geen irriterende ingrediënten bevat. Het is lastig in de winkel een zonbescherming te vinden die geen alcohol of parfum bevat. Alcohol en parfums kunnen uw huid irriteren, helemaal in combinatie met behandelingen in de praktijk en de exfoliërende (peelende) thuisproducten. In poedervorm hebben wij de minerale Colorescience Sunforgettable met SPF 30; zo blijft u make-up uitstekend zitten en hoeft u enkel bij te poederen.

Tijdens de PicoFractional huidverjongende behandeling maken we gebruik van een laser die een puls geeft in de diepere huidlagen. Deze puls wordt opgesplitst in allemaal kleine pulsjes (fractionele laserbehandeling). Hiermee behandelen we de huid gelijkmatig en kunnen we de huidteint in zijn geheel egaliseren. Het gehele gezicht, hals of decolleté wordt behandeld in verschillende ‘passes’. Soms met een accent op bepaalde delen die minder egaal zijn. Tevens verbetert het de huidtextuur en verjongt het de huid door aanmaak van collageen. De huid verstevigt en krijgt een mooie glow. De PicoFractional behandeling is licht gevoelig en geeft nadien een roodheid die ongeveer een uurtje tot 1 dag aanhoudt. Daarnaast is de PiQo4 Pico laser ook uitermate geschikt om verschillende soorten pigmentvlekken apart te behandelen. De laserbehandeling heeft als doel het te veel aan pigment in de huid zowel oppervlakkig, als dieper gelegen, aan te pakken. De laser produceert licht met energie. Deze puls van zéér korte duur wordt door de specifieke golflengte van het laserlicht alleen door het teveel aan pigment in de huid opgenomen, waarna het zeer selectief ten gronde gaat. De laser beschadigd de andere structuren in de huid niet.

Een plasma behandeling zorgt voor huidverstrakking. Het geeft een afname van huid op plekken die behandeld worden. Dat zorgt voor bijvoorbeeld het liften van oogleden, wat vergelijkbaar is met een ooglidcorrectie. Ook wordt het ingezet voor het verminderen van rimpeltjes en het verstrakken van huid van de wangen of lijnen rondom de mond. Het plaatselijk verdampen van de huid geeft een verstrakking in het weefsel en zorgt voor collageen aanmaak. Daardoor is snijden en hechten in het weefsel niet nodig. De PlexR produceert een geladen boog van gasmoleculen. Dit gas ioniseert, heeft een hele hoge energie en komt in een soort elektrisch geladen toestand. Daardoor vormt er zich een soort elektrisch geladen stroompje van licht, wat vergelijkbaar is met een klein bliksempje. Dit geïoniseerd gas noemt men ‘plasma’. Dit plasma zorgt op de huid voor een gecontroleerde verdamping van het weefsel. Het maakt hele kleine, warme gaatjes in de huid waardoor de huid daar verstrakt. Het is bij uitstek geschikt om bepaalde gebieden te behandelen waar huidoverschot zit, of juist om huidoneffenheden zoals verheven moedervlekken aan te pakken. Daarnaast bieden wij ook andere mogelijkheden om verschillende huidoneffenheden, zoals bijvoorbeeld steelwratjes, aan te pakken middels curretage of coagulatie.

Bij een peeling wordt het bovenste laagje van de huid verwijderd met behulp van vloeistoffen die met een kwastje of gaasje op de huid worden aangebracht. De bovenste laag dode hoorncellen aan het huidoppervlak verweken en hierdoor schilferen deze dode huidcellen af en worden de frisse en jonge huidcellen daaronder zichtbaar. Daarnaast stimuleert een peeling de aanmaak van collageen en elastine waardoor bindweefselverjonging optreedt. Een peeling vermindert het aantal en de ernst van rimpeltjes en kleurverschillen en zal de huid in zijn geheel egaliseren. Het geeft een sterk verfrissend effect. Er zijn allerlei verschillende mogelijkheden in de keuze van de peeling en de sterkte hiervan. Onze huidtherapeuten maken gebruik van verschillende peelings variërend van oppervlakkig, met een korte herstelperiode, tot middel-diepe peelings die zeer duidelijke resultaten laten zien, maar vaak een langere herstelperiode hebben. Houdt er rekening mee dat om huidverjonging te verkrijgen, het vaak wel nodig is om een intensieve peeling in te zetten. Gemiddeld worden er 4 tot 6 behandelingen uitgevoerd, met een interval van 2 tot 4 weken. U dient uw huid voorafgaand aan de peeling wel thuis voor te bereiden met een milde peel (glycolzuur 12%).

Een veel voorkomende aandoening bij een ouder wordende huid is couperose of andere roodheden of vaatafwijkingen. Met onze M22 laser en Mydon Nd:YAG vaatlaser kunnen wij bloedvaatjes in verschillende vormen eenvoudig verwijderen. De M22 laser is de beste en meest effectieve laser op de markt voor het behandelen van diffuse roodheid en rode bloedvaatjes. Deze laser produceert licht met hoge energie. Rode bloedcellen worden daardoor selectief opgewarmd waardoor de bloedvaatjes vervolgens door het lichaam worden opgeruimd. De laser richt zich alleen op de ongewenste vaatjes en beschadigd andere structuren in de huid niet. De Mydon Nd:YAG laser richt zich voornamelijk op beenvaatjes. Gemiddeld zijn er 1 tot 3 behandelingen nodig, met een interval van 6 tot 12 weken. Hoe snel het behandelresultaat zichtbaar is, kan variëren van direct zichtbaar tot binnen 6 weken.

Het thuis gebruiken van juiste producten is belangrijk om de ouder wordende huid goed te verzorgen en huidveroudering zoveel mogelijk tegen te gaan. Door consequent productgebruik met de voor uw huidtype geschikte producten, is er wel degelijk resultaat te behalen betreft huidverbetering en huidverjonging. Bij Huidkliniek Twente werken we uitsluitend met merken waar we 100% achter staan en waarvan we kunnen garanderen dat bij juist gebruik een mooie huidverbetering behaald kan worden. Om huidveroudering aan te pakken werken wij voornamelijk met ZO Skin Health.  In producten van dit merk zitten o.a. werkzame stoffen als antioxidanten (vitamine c), wat ervoor zorgt dat opgedane zonneschade hersteld wordt en collageen aanmaak wordt gestimuleerd. Ook bevatten deze producten glycolzuur en vitamine A (retinol). Glycolzuur werkt exfoliërend wat ervoor zorgt dat de huid vernieuwd. Daarnaast zorgt het ervoor dat de huid beter vocht kan vasthouden en verstevigd het de huid. Vitamine A heeft een sterk verjongende en ontstekingsremmende werking op de huid. Het zorgt o.a. voor aanmaak van collageen en verbetert de elasticiteit van de huid. Daarnaast verminderd het ontstekingen, pigmentatie en UV-schade. Vitamine A kan bij beginnend gebruik een lichte roodheid en schilfering geven, die na doorsmeren van het product vanzelf weer verdwijnt.

Naast het gebruik van de juiste producten thuis, kan voeding meehelpen bij het vertragen van het verouderingsproces. Door het nuttigen van een gevarieerd voedingspatroon kan worden gezorgd dat voldoende vitamines en mineralen worden ingenomen. Deze kunnen er weer voor zorgen dat de afname van collageen en elastine wordt vertraagd. De huid zal hierdoor van binnenuit worden geholpen om langer stevig en soepel te blijven!