Melasma

Melasma is een onschuldige vorm van hyperpigmentatie: donkere plekken in het gezicht. De plekken zijn grillig van vorm en bevinden zich met name op de wangen, het voorhoofd of de bovenlip. De verkleuring ontstaat doorgaans geleidelijk, zonder voorafgaande ontsteking van de huid. Soms is het ontstaan van de verkleuring te herleiden aan een hormonale schommeling. Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of wisselen van anticonceptiepil of zetten van een spiraaltje. Het komt ook voor zonder aanwijsbare reden. Meestal komt het voor bij vrouwen maar heel soms ook bij mannen. Soms verdwijnen de plekken vanzelf weer na een zwangerschap. Vaak blijven ze bestaan en komen ze elke zomer weer terug, onder invloed van meer UV-straling. UV-straling van zowel de natuurlijke zon als de zonnebank kunnen de pigmentvlekken doen verergeren.

Hoe kunt u Melasma behandelen?
Melasma wordt ingedeeld naar de diepte van het overmatige pigment. Dit kan zowel oppervlakkig als dieper in de huid liggen. Het overmatige pigment bij Melasma bevindt zich meestal in beide lagen. Oppervlakkig pigment is vaak goed te behandelen. Het dieper gelegen pigment moeilijker. De behandeling is symptomatisch omdat er nog geen oplossing is om het ontstaan te voorkomen of genezen.

 1. Zonbescherming
  Therapie nummer 1 bij Melasma is het voorkomen dat de plekjes ontstaan of donkerder worden door dagelijks, ook in de winter, een zonbescherming te gebruiken met minimaal SPF 30. Door transpireren, vegen en wrijven en de zuurtegraad van de huid, is de bescherming na 2 uur zo ver afgenomen dat bijsmeren noodzakelijk is. Bij Melasma adviseren wij als u buiten bent, uw werkplek dicht bij een raam is of u in de auto zit (glas laat UVA-straling door, wat het pigment activeert), elke twee uur bij te smeren of poederen. Wij adviseren de IMAGE Skincare Prevention of de ZO Skin Health zonbeschermers om hun uitstekende beschermingsmechanisme en omdat het geen irriterende ingrediënten bevat. Het is lastig in de winkel een zonbescherming te vinden die geen alcohol of parfum bevat. Alcohol en parfums kunnen uw huid irriteren, helemaal in combinatie met behandelingen in de praktijk en de exfoliërende (peelende) thuisproducten. In poedervorm hebben wij de minerale Colorescience Sunforgettable met SPF 30; zo blijft u make-up uitstekend zitten en hoeft u enkel bij te poederen.
 2. MeLine
  MeLine is een behandelmethode om alle soorten pigmentvlekken te behandelen. Het heeft een verhelderend effect op de huid en zorgt voor een gelijkmatige huidskleur. Het is een uitermate veilige en betrouwbare methode om moeilijk pigment te behandelen. MeLine bestaat uit 3 behandelingen in de praktijk en het gebruik van 4 thuisproducten, samen in een kuur van 4 maanden. Deze behandeling is het meest effectief bij Melasma. De kuur bestaat uit 2 Maskerbehandelingen en 1 Micro Needling behandeling. Tijdens deze behandelingen worden er producten gebruikt met actieve ingrediënten die de pigmentaanmaak remmen en het teveel aan pigmenten uit de huid werken (exfoliëren). De thuisproducten ondersteunen het herstel na de behandeling, dragen bij aan het proces van exfoliëren en het remmen van pigment. Ook beschermen zij de huid tegen UV-straling.
 3. PiQo4 Picolaser
  Een laserbehandeling heeft als doel het te veel aan pigment in de huid aan te pakken. Na de behandeling kan de huid mogelijk tijdelijk iets donkerder verkleuren, dat met het te veel aan pigment in de huid, in 2 weken afschilfert. Er zijn gemiddeld 3 tot 4 behandelingen nodig. Bij een erg plaatselijke Melasma wordt de Picolaser soms ingezet of als vervolg op een MeLine behandeling om het dermale (dieper gelegen) pigment mogelijk te verminderen. Soms valt het resultaat tegen en zullen na eerst een zichtbare verbleking, de donkere plekjes toch weer terugkomen. Naast de laserbehandeling adviseren wij bij Melasma altijd de thuisproducten van MeLine te gebruiken om thuis door te behandelen en het pigment te remmen na de behandeling.
 4. Peelings
  Deze methode is inmiddels eigenlijk een verouderde methode en maakt gebruik van fruitzuren; een glycolzuurpeeling. Deze peeling verweekt de bovenste laag van de huid, waardoor dode huidcellen afschilferen. Hierdoor kunnen oppervlakkige pigmentvlekken verminderd worden. Peelings zijn er met verschillende ingrediënten en in verschillende sterktes. De ingrediënten hebben allemaal specifieke eigenschappen om pigment tegen te gaan. Het mogelijk haalbare resultaat is afhankelijk van de diepte van het pigment. Er zijn gemiddeld 6-8 behandelingen nodig met interval van 2 weken. U dient de huid vooraf thuis minstens twee weken voor te behandelen met een peeling in lage concentratie (12% glycolzuur). Het is mogelijk dat het aanbrengen een jeukend en tintelend gevoel geeft, dit is normaal. Geeft deze crème een te sterke irritatie (roodheid en schilfering) dan mag u een applicatie overslaan, totdat de huid weer helemaal hersteld is. Indien er na 4 behandelingen geen resultaat is geboekt ligt het pigment te diep en is lasertherapie een optie.
 5. Camoufleren
  Camouflage zorgt ervoor dat het pigment minder opvalt. Het zorgt er niet voor dat de aandoening verbetert of geneest. Er wordt gebruik gemaakt van medische camouflagecrèmes. Deze bevatten veel meer pigmenten dan de foundations die verkrijgbaar zijn in de parfumeriezaken en drogisterijen. Hierdoor wordt een dekkender effect bereikt. Tevens kan de camouflage waterbestendig en veegvast worden gemaakt. Wij hebben Lycogel; een dekkende foundation die vaak voldoende dekt en SPF 30 bevat. Indien Lycogel toch niet voldoende dekt is er Dermacolor.

Voor meer informatie over de pigmentlaser, chemische peelings of camouflagetherapie, kijk dan onder het kopje behandelingen of klik HIER. Heeft u verder nog vragen, neem dan gerust contact met ons op!