Melasma is een onschuldige vorm van hyperpigmentatie; dat zijn donkere plekken in het gezicht. De plekken zijn grillig van vorm en bevinden zich met name op de wangen, het voorhoofd of de bovenlip. De verkleuring ontstaat doorgaans geleidelijk, zonder voorafgaande ontsteking van de huid. Soms is het ontstaan van de verkleuring te herleiden aan een hormonale schommeling. Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap, wisselen van anticonceptiepil of zetten van een spiraaltje. Het komt ook voor zonder aanwijsbare reden. Meestal komt het voor bij vrouwen maar heel soms ook bij mannen. Soms verdwijnen de plekken vanzelf weer, maak blijven ze bestaan en komen ze elke zomer weer terug. UV-straling van zowel de natuurlijke zon als de zonnebank kunnen de pigmentvlekken doen verergeren.

Hoe kunt u Melasma behandelen?
Melasma wordt ingedeeld naar de diepte van het overmatige pigment. Dit kan zowel oppervlakkig als dieper in de huid liggen. Het overmatige pigment bij melasma bevindt zich meestal in beide lagen. Oppervlakkig pigment is vaak goed te behandelen. Het dieper gelegen pigment moeilijker. De behandeling is symptomatisch omdat er nog geen oplossing is om het ontstaan te voorkomen of om melasma te genezen.

Zonbescherming
Therapie nummer 1 bij melasma is het voorkomen dat de plekjes ontstaan of donkerder worden door dagelijks, ook in de winter, een fysische zonbescherming (met zinkoxide en titanium dioxide) te gebruiken met minimaal SPF 30 en bescherming tegen IR (infrarood) en HEV licht (blauw licht). Door transpireren, vegen en wrijven en de zuurtegraad van de huid, is de bescherming na 2 uur zo ver afgenomen dat bijsmeren noodzakelijk is. Bij melasma adviseren wij als je buiten bent, jouw werkplek dicht bij een raam is of je in de auto zit (glas laat UVA-straling door, wat het pigment activeert), elke twee uur bij te smeren of poederen. Wij adviseren onze Colorscience of ZO Skin Health zonbeschermers om hun uitstekende beschermingsmechanisme en omdat het geen irriterende ingrediënten bevat. Het is lastig in de winkel een zonbescherming te vinden die aan alle eisen voldoet en die geen alcohol of parfum bevat. Alcohol en parfums kunnen de huid irriteren, helemaal in combinatie met de Meline thuisbehandeling en de pigmentlaser behandelingen. In poedervorm hebben wij de minerale Colorescience Sunforgettable met SPF 30; zo blijft je make-up uitstekend zitten en hoeft je enkel bij te poederen.

Hoe werkt een laserbehandeling voor pigmentvlekken?
De picolaser is uitermate geschikt om melasma mee te behandelen. De laserbehandeling heeft als doel het te veel aan pigment in de huid zowel oppervlakkig, als dieper gelegen, aan te pakken. Onze picolaser beschikt over een gefractioneerde methode waarbij de laserstraal gesplitst wordt in allemaal kleine laserstraaltjes. Alle huidtypen zijn met deze veilige methode goed te behandelen. Er zijn gemiddeld 2 tot 5 behandelingen nodig om het pigment te doen verminderen. Na de laserbehandeling is het van belang het de pigment remmende serums van Meline te gebruiken om thuis het pigment te remmen.

Camouflage
Camouflage zorgt ervoor dat het pigment minder opvalt. Het zorgt er niet voor dat de aandoening verbetert of geneest. Er wordt gebruik gemaakt van medische camouflagecrèmes. Deze bevatten veel meer pigmenten dan de foundations die verkrijgbaar zijn in de parfumeriezaken en drogisterijen. Hierdoor wordt een dekkender effect bereikt. Tevens kan de camouflage waterbestendig en veegvast worden gemaakt. Wij hebben Lycogel; een dekkende foundation die vaak voldoende dekt en SPF 30 bevat. Indien Lycogel toch niet voldoende dekt is er Dermacolor.