Het belang van zonbescherming

Zonbescherming, hoe belangrijk is dit nou echt? Inmiddels weten de meeste mensen wel dat het belangrijk is om je op zonnige dagen in te smeren en dat het verbranden van de huid schadelijk is. Helaas is voor veel mensen niet duidelijk hoe schadelijk de zon nou echt voor je huid is, en wat het allemaal kan aanrichten. Niet voor niets vertellen wij als huidtherapeut veelvuldig aan onze patiënten dat insmeren zo belangrijk is en wordt er landelijk steeds meer gepromoot met het dagelijks beschermen van de gezichtshuid, hals en eventueel decolleté. Zelfs in de winter maanden. Wat doet de zonneschade met je huid? En hoe beschermt je jezelf nou het best tegen deze zonneschade zonder elke ochtend met allerlei verschillende smeersels in de weer te gaan? Lees hier het antwoord.

Huidveroudering & huidverbranding

Therapie nummer 1 bij het voorkomen van huidveroudering is dagelijks smeren met zonbescherming. De zon zorgt er namelijk voor dat er schade ontstaat in de huidcellen en dat je huid sneller tekenen van rimpels, pigmentvlekken en huidverslapping vertoont. In sommige gevallen wordt zelfs 90% van de tekenen van huidveroudering veroorzaakt door de zon! Dagelijks smeren kan dit voorkomen en kan er zelfs voor zorgen dat je huid de kans krijgt om eerder opgedane zonneschade (op huidcelniveau) weer te herstellen. Daarnaast beschermen zonnebrandcrèmes je ook tegen schadelijke UVA- (huidveroudering) en UVB- (huidverbranding) stralen die o.a. huidkanker kunnen veroorzaken. Deze stralen kunnen vrijwel direct schade geven aan de huid. Het is daarom belangrijk je altijd in te smeren, ook als je maar korte periodes buiten bent.  Daarnaast is UVA- straling altijd aanwezig in de lucht, ook op bewolkte regenachtige dagen, en komt het door de ramen heen. UVA-straling zorgt er niet voor dat je bruin wordt, dat doet alleen UVB-straling. Je wordt dus niet ‘gewaarschuwd’ met een rode of bruine kleur. Ondertussen kan UVA-straling wel dieper in de huid doordringen en daar de nodige huidschade veroorzaken zonder dat je het doorhebt. UVB-straling komt een stuk minder diep in de huid en geeft het bekende bruine kleurtje of juist huidverbranding met soms zelfs blaren als gevolg. Ten opzichte van UVB- staling, is UVA-straling toch een stuk gevaarlijker en de boosdoener die de meeste huidveroudering veroorzaakt. Weer een reden om je echt dagelijks te beschermen met een goede SPF (zonnefilter). Dus, onbeschermd even wandelen door het bos, of even 10 minuutjes dat ‘gezonde kleurtje’ op doen om vervolgens in de schaduw te gaan zitten veroorzaakt ook huidschade wat zich omzet in huidveroudering. Deze schade kan makkelijk voorkomen worden door je dag routine aan te passen en elke ochtend i.p.v. je dagcrème een verzorgende crème met minimaal een SPF30 te smeren. Vaak doe je in de zomermaanden ondanks de zonbescherming alsnog wel een kleurtje op, maar heel geleidelijk. Dit geleidelijke bruin worden is beter voor je huid omdat onze huidcellen dan langzaam extra melanine aan maken en zorgen voor een natuurlijke bescherming van de huid zonder huidschade. Wel is het belangrijk dat je altijd blijft smeren, en op zonnige dagen extra smeert, ook als er al een kleurtje aanwezig is!

Infrarood-A & zichtbaar licht

Naast de UVA- en UVB-stralen die in zonlicht voorkomen, zijn er ook andere vormen van licht die o.a. huidveroudering veroorzaken, en waar je je tegen kan beschermen. Dit zijn infrarood-A licht (IR-A) en zichtbaar licht (HEV). Infrarood-A licht zit ook in het zonlicht en is waarneembaar door warmte. Het zit soms ook in zonnebanken of andere lampen die ingezet worden om warmte uit te stralen. Langdurige blootstelling aan infrarood-A licht geeft een toename van vrije radicalen in de huid, wat weer voor huidschade zorgt. Zichtbaar licht zegt het al, dit is het gewone daglicht dat je elke dag waarneemt doordat de zon opkomt. Maar ook het blauwe licht afkomstig van schermen en LED lampen vallen onder dit zichtbare licht en geven schade aan de huid. Het verraderlijke van deze soort licht is dat het dieper in de huid doordringt dan UV-straling en dus ook veel meer huidschade kan opleveren wat weer huidveroudering veroorzaakt. Helemaal in de samenleving van tegenwoordig waarin iedereen zich vaak veelvuldig achter schermen bevindt. Gelukkig is deze vorm van huidschade goed te herstellen door het gebruik van producten met antioxidanten. Deze gaat vrije radicalen tegen en helpt de huid zich te herstellen. Daarnaast zijn er weinig producten bekend die de huid beschermen tegen deze laatste 2 vormen van licht. Maar, bestaan ze wel! Je kunt jezelf dus dagelijks beschermen tegen UVA- & UVB-stralen, infrarood-A en zichtbaar licht in 1 product! Dit zijn producten van ZO Skin Health.

Fotokader

Deze vrachtwagenchauffeur heeft jarenlang onbeschermd in de vrachtwagen gezeten. De huidveroudering is sterk aanwezig aan de linkerzijde van zijn gelaat t.o.v. zijn rechterzijde, aldaar continue de schadelijke UVA-straling door de ruit heen op zijn huid komt. 

ZO Skin Health Zonbescherming

Zoals hierboven benoemd bevat alle zonbescherming van ZO Skin Health bescherming tegen alle 4 de vormen van ‘schadelijk licht’, en ben je dus optimaal beschermt in zowel zomer als winter. Deze producten zijn speciaal voor het gezicht ontwikkeld en kunnen afgestemd worden op huidtype en met of zonder kleurtje. Voor ieder wat wils! Daarnaast zijn er o.a. antioxidanten toegevoegd aan alle producten om al opgedane zonneschade te herstellen, en bevatten de producten geen irriterende stoffen zoals alcohol, of parfum. Deze producten zijn als dagcrème te gebruiken of als aanvulling op een dagcrème. Wij verkopen 4 verschillende producten van ZO Skin Health met minimaal SPF 30 of 50. Dit zijn de Smart Tone Broad Spectrum Sunscreen SPF 50, een crème die zich aanpast aan de huidskleur en deze wat laat opleven door een bronzend effect te geven aan de huid. Je voelt hem niet en is verrijkt met skin conditioners om je huid er optimaal te doen uit zien.  De Daily Sheer Broad Spectrum Suncreen SPF 50, is niet vet en droogt zeer snel. Het geeft een matte finish en is tot 80 minuten lang bestand tegen water en transpiratie wat hem erg geschikt maakt voor gebruik op bijvoorbeeld vakantie. Hij helpt daarnaast ook uitdroging voorkomen door het vochtgehalte in de huid in balans te houden. Ten derde verkopen wij de Broad Spectrum Sunscreen SPF 50, deze crème is geschikt voor de meest gevoelige huidtypes of vlak na een behandeling. Door zijn lichtgewicht formule voel je hem niet op de huid zitten. Ook geschikt voor een huid met ernstig acne, verzacht en minimaliseert ontstekingen. Tot slot de Sunscreen + Primer SPF 30. Dit laatste product bevat een primer met een universele tint en geeft de huid een prachtige teint. Hij is zeer geschikt om onder make-up te dragen, maar kan ook enkel gedragen worden. Hij geeft een matte finish waardoor hij ook zeer geschikt is voor vette of acne huiden en zorgt daarnaast ook voor anti-aging. Al deze producten kunnen elke ochtend als laatste stap van de dagverzorging (onder de make-up) op de huid aangebracht worden. Voor meer informatie over deze producten of welk product het best bij uw huidtype past, verwijs ik u graag naar onze webshop of neem gerust contact met ons op zodat wij samen met u kunnen kijken welk product het meest geschikt is voor uw huid en leefstijl.

Ga hier naar de webshop.